A Fidesz reménykedhet: Kanada még nem mondott le a CETA-ról

A harcnak még közel sincs vége.

Freeland szerint a labda most Európa térfelén pattog. Mindezt azután nyilatkozta, hogy egyeztetett Schulz-cal. Ugyanakkor már jobb hangulatban volt, mint pénteken: a kanadai szombaton arról beszélt, hogy reméli megtalálják a megoldást a helyzetre.

Emlékezetes, az európai állam- és kormányfők találkozóját követően a kereskedelmi miniszter még úgy látta, hogy nem fog létrejönni az egyezmény.

Juncker meggyőzné a belga tartományt, amely egyedül szállt szembe a CETA-val

Az Európai Bizottság elnöke bízik benne, hogy a napokban sikerül majd megállapodásra jutni az Európai Unió és Kanada közötti szabadkereskedelmi megállapodásról (CETA) az azt akadályozó belgiumi Vallónia tartomány parlamentjével. Jean-Claude Juncker erről az uniós állam- és kormányfők brüsszeli csúcstalálkozójának pénteki zárónapját követően beszélt.

Közérzetét javíthatta az EP-elnökének nyilatkozata is, Schulz meggyőződése szerint kezelni tudják a CETA-val kapcsolatos aggodalmakat, és optimistán tekint a szerződés mihamarabbi lezárása felé.

Mi annak örültünk volna, ha véglegesen elutasítják a CETA-t, nem pedig csak elnapolják az erről szóló döntést - közölte lapunkkal Kepli Lajos, a Jobbik környezetvédelemért és energiapolitikáért felelős országgyűlési képviselője.

A szakpolitikus attól tart, hogy a vallonokat végül meg fogja győzni Brüsszel,

"az EU le fogja nyomni a nemzetállamok torkán a CETA-t"

- fogalmazott Kepli Lajos.

Meglátása szerint vannak ugyan ellenállók Európában, akik látják az egyezmény kockázatait, azonban hazánkat az éltanulók csoportjába helyezte;

"úgy látszik az Orbán-kormány térdre ereszkedik a tengerentúli génmanipulált óriás fallosz előtt"

- tette hozzá.

A jobbikos politikus figyelmeztetett, Magyarország csak veszíthet a CETA-val, ugyanakkor a Jobbik álláspontja változatlan: a párt nem támogat egyetlen szabadkereskedelmi egyezményt sem.

Nem volt kötelező: önként szavaztak a fideszesek a CETA-ra

Őszinte vita zajlott a nagyobbik kormánypárt frakciójában, ám végül a nemzetközi lobbisták véleménye kerekedett felül a Fideszben, ezért támogatták kedden a képviselők az EU-Kanada szabadkereskedelmi egyezményt (CETA). Ugyanakkor kötelező frakció döntés nem volt, minden politikus a lelkiismerete szerint dönthetett, ám így is - a nyolctagú kereszténydemokrata frakció mellett - 94-en gondolták úgy, hogy támogatható az egyezmény.

Németh Szilárd szombati sajtótájékoztatóján lapunk rákérdezett a kormánypárt CETA-val kapcsolatos álláspontjára. A Fidesz frakcióvezető-helyettese lapunkkal közölte, hogy fenntartásokkal ugyan, de támogatják az egyezmény ideiglenes hatálybalépését, arra hivatkozva, hogy az alaptörvényben lefektette GMO-moratórium elegendő védelmet nyújt hazánk számára.

Tehát vállalják a kockázatát annak, hogy megnyíljon Európa kapuja az észak-amerikai központú multinacionális cégek előtt.