A Fideszből hiányzik az akarat, hogy szembeszegüljön az Európai Bizottsággal

A Zöld Válasz Egyesület szerint nincs társadalmi támogatottsága a CETA-nak.

A nemzeti környezetvédelmi szervezet közleményben reagált Kósa Lajos bejelentésére, miszerint a Fidesz felruházza Orbán Viktort, hogy a miniszterelnök aláírásával kezdődjön meg a CETA ratifikációs szakasza. Az egyesület megdöbbenéssel tapasztalta, hogy

„az Orbán-kormány végül mégis vállalja a kockázatot”,

és kitart az egyezmény mellett.

Újabb munícióval látja el Brüsszelt az Orbán-kormány

Nem történt meglepetés, hiába a Kövér László-féle munkacsoport, az állítólagos törésvonalak a Fideszben; Kósa Lajos kedden bejelentette, felhatalmazzák a miniszterelnököt, hogy aláírásával megkezdődjön az EU-Kanada közti szabadkereskedemi egyezmény ratifikációs szakasza. Ezzel az érvénytelen kvótareferendum után néhány nappal újabb muníciót biztosítva Brüsszelnek.

A Zöld Válasz aláhúzta, a kabinet nem csupán a civilekre nem hallgatott, de figyelmen kívül hagyta a visegrádi négyek agrárkamaráinak CETA-t elutasító véleményét is (Kanada a világ negyedik legnagyobb GMO-termesztő országa, és korábban már perelte az EU-t, amiért Brüsszel szabályozta a génkezelt növények forgalmazását).

Az Orbán-kormány ugyanakkor ismét elmulasztotta annak a lehetőségét is, hogy a befektetőknek kedvező antidemokratikus vitarendezési mechanizmus ügyét az Európai Bíróság elé vigye. Ennek pedig egyetlen oka lehetséges, véli a Zöld Válasz: a Fideszben

"nincs meg a szükséges politikai akarat szembeszegülni az Európai Bizottság szándékával".

Az egyesület álláspontja szerint a ratifikáció megkezdése mögött nincs társadalmi támogatottság, és elfogadhatatlannak tartják, hogy a jövőnket befolyásoló kérdésben a lakosság minimális tájékoztatására sem törekszik a kormány.

A 107-ek

A Zöld Válasz egyike annak a több mint száz civilszervezetnek, amelyek nyílt levélben fordultak Szijjártó Péter külügyminiszterhez, hogy a kormány a jelenlegi formájában mondjon nemet az Európai Tanácsban az egyezményre, ne támogassa, hogy a CETA akár csak ideiglenesen is hatályba lépjen.