„A fideszes újbeszél nem megoldás a magyar családok katasztrofális helyzetére”

Orwelli módszereket alkalmaz a Jobbik szerint a kormány, amikor először betiltja a szegénység szó használatát, majd a mérését is megszünteti.

A KSH múlt hét szerdán jelentette be, hogy a 2014. évi létminimumértékek bemutatása volt az utolsó ilyen számítás, és azt – vélhetően politikai okok miatt – megszüntetik. Elmondásuk szerint a módszer felett „eljárt az idő” és az Európai Unióban sehol nem mérnek ilyen adatot – közölte az Alfahírrel Sneider Tamás. A Jobbik és az Országgyűlés alelnöke emlékeztetett arra, hogy, Mellár Tamás, a KSH volt elnöke azt mondta, a létminimumértéket nemcsak hogy az unió több országában közlik, de még az ENSZ-ben is használatos.
 
Sneider Tamás jelezte, az elmúlt években egyre csak romlott a magyar családok megélhetése, a háztartások 35 százaléka él már a létminimum alatt, köztük nagyon sok gyermek. 2014 novemberében az MTA munkatársa azt mondta: „Magyarországon minden indikátor szerint erőteljesen nő a gyermekszegénység, miközben rajtunk kívül az EU-n belül mindenhol máshol stagnál vagy csökken, még Romániában is.”
 
„Az évek óta tapasztalható gazdasági növekedés az elszegényedés megállítását nem segíti, a gazdagabbak egyre gazdagabbak lesznek, míg a szegényebbek egyre szegényebbek” – közölte a jobbikos képviselő.
„A kormány orwelli módszereket alkalmaz, először betiltják a szegénység szó használatát, most meg egyszerűen megszüntetik a mérését. Úgy változtatják meg a statisztikát, hogy az minél kevesebb szegény embert mutasson, ám ezzel semmibe veszik a magyar családok egyre romló helyzetét. A Jobbik követeli, hogy a kormánytagok lépjenek ki luxusvillájuk kapuján és vegyék észre, hogy a magyar emberek jelentős része a mindennapi megélhetéssel küszködik”
– írta Sneider Tamás.
 
A Jobbik elkötelezett amellett, hogy a magyar emberek életkörülményei javuljanak, hogy az embereknek ne kelljen szegénységben, nélkülözésben élni. Mint írta, halaszthatatlannak tartják a valódi, értékteremtő munkahelyek megvalósítását és a bérek európai szintűhöz való közelítését. „Mert valljuk: ha munka van, minden van, de ha nincs munka, semmi sincs” – fogalmazott Sneider Tamás.
 
Mint hangsúlyozta, addig nem fognak az emberek jobban élni, amíg csak a szegénységi mutatószámokat igyekszik kozmetikázni a kormány, ahelyett, hogy a jó megélhetéshez szükséges, megfelelő bérezéssel megvalósított, valódi munkahelyeket hozna létre.