A Fideszt egyre többen, a Jobbikot egyre kevesebben utálják

Mintegy félmillió szavazót vesztett a Fidesz, a Jobbikot még soha nem utasították el ilyen kevesen.

Az elmúlt hónapok legszembetűnőbb folyamata mintegy

400 000-500 000 választó lemorzsolódása

a Fidesz-KNDP táborából, ők egyelőre nagyrészt kiábrándultnak és tanácstalannak tűnnek. Jelentős részben a bizonytalanok, valamint a biztosan nem szavazók körét gyarapítják.

A kormánypártok egyszer már keresztülmentek egy hasonló válságon, ám tavaly nyárra – néhány tízezer illegális migráns közreműködésének köszönhetően -  sikerült elfordult szavazóik többségét visszahódítaniuk, az elkövetkező időszak komoly kérdése, hogy ezt a bravúrt sikerül-e megismételniük. A fideszesek közül a legtöbben a Jobbikot választanák, ha nem Orbánékra voksolnának, így elvileg a radikálisoknak van a legjobb esélyük rá, hogy megszólítsák a csalódott kormánypártiakat.

Az elmúlt év során a Fidesz szavazói körében a Jobbik, mint másodpreferencia aránya jelentősen megnőtt, ezért számára sokkal könnyebben megszólítható ez a választói tömeg. 2015 októberére a kormánypárti szavazók csaknem felének másodpreferenciája a Jobbik volt.



Egyre többen utálják a Fideszt, egyre kevesebben a Jobbikot

2016 februárjában a pártok abszolút elutasítottsága tekintetében komoly változások mentek végbe. A  kormánypártok elutasítottsága 2015 októberéhez képest drámaian, 11 százalékponttal nőtt, míg a Jobbik és Demokratikus Koalíció elutasítottsága  4-5 százalákponttal csökkent.


 

2014 nyarától folyamatos a Jobbik elutasítottságának csökkenése. Februárban rekord kevesen,

mindössze a válaszadók 9%-a

nyilatkozott úgy, hogy semmiképp se húzná be az ikszet a kettős kereszt mellé. Október óta, mindössze négy-öt hónap alatt hat százalékkal csökkent a Jobbikot engesztelhetetlenül elutasítók száma.  




 

Szintén figyelemre méltó, és jellemző, hogy a jobbikosok körében meredeken emelkedik a Fideszt kifejezetten ellenszenvesnek találók száma, 21 százalékponttal vannak többen most, mint októberben.

A kormánypárti szavazók továbbra is a baloldali pátokat utálják a legjobban: az MSZP-t és a DK-t 42, illetve 23 százalékuk utasítja el.  Idén azonban ebben a tekintetben is a júniusihoz hasonló megoszlás volt tapasztalható. A KDNP elutasítottsága ugyan rendkívül alacsony, de önállóan is mérhető.

Szintén nagyon izgalmas folyamatnak tűnik, hogy az LMP-sek egyre kevésbé idegenkednek a Jobbiktól, és egyre ellenszenvesebbnek találják a Fidesz-KDNP-t.

A jobboldali ellenzéki párt elutasítottsága töredékére esett vissza, míg a kormánypártoké 17 százalékponttal megnőtt.

Jobbikos kísértés a Fidesz-táborban

A teljes választókorú népesség 13%-a voksolna másodsorban a Jobbikra, ez továbbra is igen magas arány. Sőt, azok közül, akik meg tudtak, illetve akartak nevezni másodlagos preferenciát, majdnem minden második ember őket nevezte meg.  De másodlagos preferenciák tekintetében erősödtek a balos pártok, ahogyan az LMP is. A különböző szavazótáborok átlagosan 20%-a senki másra nem szavazna.





A kutatás egyik legérdekesebb adata, hogy

még soha nem volt ennyira magas azon kormánypárti szavazók aránya – 42% - akik második legszimpatikusabb pártként a Jobbikot nevezték meg.

A jobbikosok számára korábban az LMP volt a második legszimpatikusabb erő, ám a migrációs válság itt is jelentősen megtolta a Fideszt: ma a kormánypárt vezeti a jobboldali radikális táborban a másodlagos népszerűségi  sorrendet: nagyjából minden harmadik Jobbik-szavazó másodlagos preferenciája a Fidesz.