A francia gépek novemberben már berepültek Líbai fölé

A dél-franciaországi Toulon kikötőjéből november 18-án kifutott Charles de Gaulle repülőgép-hordozóról felszállt gépek november 20-21-én hajtották végre küldetésük első fázisát Szirt és Tobruk fölött - tájékoztatott a közlemény.

A berepülések célja a csapatmozgások, illetve az esetleges potenciális célpontok felderítése volt.

A Földközi-tenger keleti térségében, jelenleg a ciprusi partok mentén tartózkodó Charles de Gaulle az Iszlám Állam szíriai és iraki állásai elleni légicsapásokban már eddig is részt vett.

Az Iszlám Állam folyamatosan növeli befolyását Líbiában, ami közvetlen fenyegetést jelent Európára és Afrikára. A Moamer el-Kadhafi líbiai diktátor megdöntésére az ENSZ égisze alatt 2011-ben indított nyugat-európai katonai akció, illetve Kadhafi halála után Líbia polgárháborúba süllyedt, és az országot gyakorlatilag jelenleg is az egymással szembenálló milíciák uralják.

A líbiai kormányzás széthullása nyomán kialakult káosz rendkívül kedvező körülményeket jelentett az Iszlám Állam ottani terjeszkedésére. Egy ENSZ-jelentés szerint a terrorszervezetnek jelenleg két-háromezer fegyverese tartózkodik líbiai területen, többségük a Tripolitól mintegy 450 kilométerre lévő Szirt városában.

Az al-Kaida Maghreb szárnyának emberei, akiket 2013-ban űztek ki Mali területéről, jelenleg Líbia legdélibb részén, az Algériával és Nigerrel határos területeken bujkálnak.