A gazdasági összeomlás szélén áll a Gázai övezet

A gazdasági összeomlás szélén áll az 1,8 millió lakosú Gázai övezet - írta a Világbank pénteken közzétett jelentésében.

A palesztinok lakta aprócska térségben a munkanélküliségi ráta 43 százalék, ez a Világbank szerint valószínűleg a legmagasabb a világon. A hivatalosan jövő héten Brüsszelben bemutatandó beszámoló szerint tíz emberből négyen tengetik életüket a szegénységi küszöb alatt.
 
A legfrissebb felmérés adataiból az is kiderült, hogy manapság 31 százalékkal alacsonyabb az egy főre jutó bevétel, mint 1994-ben, vagyis a Palesztin Hatóság létrejöttekor volt. A Világbank úgy vélte, a katasztrofális gazdasági teljesítmény okai a visszatérő háborúk, a belső megosztottság, valamint az, hogy Izrael és részben Egyiptom is blokád alá vette az övezetet.
 
Steen Lau Jorgensen, a Világbank Gázai övezetért és Ciszjordániáért felelős igazgatója a beszámoló kapcsán úgy nyilatkozott, ezek az adatok rendkívül nyugtalanítóak, a hosszú távú kilátások pedig nagyon aggasztóak.
 
A nemzetközi szervezet illetékese azt követelte, hogy az érintett országok lazítsanak az övezet gazdaságát megbénító blokádon. A "szomszédos országok legitim biztonsági megfontolásai ellenére" meg kellene találni annak a módját, hogy az építőanyagokat nagyobb mennyiségben lehessen bejuttatni az övezetbe. Erre az újjáépítési munkálatok miatt lenne szükség, mivel a tavaly július-augusztusban lezajlott, legutóbbi konfliktusban 120 ezer ház rongálódott vagy semmisült meg.
 
Izrael törvénytelen módon 2007 óta tartja blokád alatt a Gázai övezetet, azóta, hogy a Hamász iszlamista mozgalom átvette ott a Mahmúd Abbász palesztin elnök vezette Fatahtól a hatalmat. Bár a korlátozások azóta enyhültek, továbbra is akadályozzák az építőanyagok szabad beáramlását az övezetbe, attól tartva, hogy azokat alagutak építésére és megerősített állások létesítésére használják fel a palesztin milíciák.