A Góbi sivatag titokzatos kőkörei

Kínai régészek a Góbi sivatagban különleges kőköröket találtak, amelyet az északi térség nomádjai használhattak évezredekkel korábban. 

A világ második legnagyobb sivatagja a Góbi, amelynek egy része a mai Kínához tartozik. A most száraz, néhol homokdűnés terület a régészek igazi paradicsoma, területén ugyanis nagyon sok ősi emlék található, amelyet a sztyeppei lovas népek hagytak hátra évszázadokkal, esetleg évezredekkel korábban.

Ősi kőkör

Az utóbbi évtized egyik szenzációs felfedezése, hogy körülbelül 200 kőkört találtak Turpán város mellett, Lianmucsin falunál, a mai Kína északnyugati részén. A helyi kutatók úgy vélik, hogy ősi napimádó kultuszokat gyakoroltak. A kör ugyanis a ma is a területen élt török és mongol népek sámánjai szerint az életet adó Napot jelképezi.

Csontvázak nélkül

A hely már régóta ismert volt a helyiek körében, de a régészek csak 2003-ban kezdtek feltárásokat végezni. Mivel nem találtak sírokat a helyszínen, ezért a kormány leállította az ásatást. A szakemberek 4500 évesre becsülték a kőkörök korát.

Az egyik kutató úgy véli, hogy a kőköröket áldozati célokra használták, az elméletét azzal indokolta, hogy az egész közép-ázsiai régióban az ilyen körök általában szakrális helyek. Néhány hely ugyan négyzet alakú, illetve van egy olyan forma, amelyet még sehol sem láttak a szakértők.