A görög, az örmény és a zsidó lobbi ellen szólalt fel a török miniszterelnök

A kormányfő szavai szerint Fethullah Gülen befolyásos muzulmán hitszónok az, aki megpróbálja Törökország ellen hangolni az említett "lobbikat".

"Nem engedünk a zsidó lobbinak, az örmény lobbinak vagy a görög kisebbség lobbijának. A párhuzamos lobbinak, amely felbujtotta őket, ezt üzenem: méltósággal állunk előttetek, bárhol is vagytok; hitványak vagytok az árulásért, amelyet a nemzettel szemben elkövettetek" - mondta Davutoglu a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) tartományi kongresszusán vasárnap Isztambulban.

A török kormány szerint Gülen és követői "párhuzamos államot" alakítottak ki Törökországban, amely állítólag a jelenlegi vezetés megbuktatásán dolgozik. Recep Tayyip Erdogan államfő egy hete úgy nyilatkozott, hogy Gülen és "párhuzamos rendszere" az izraeli titkosszolgálattal, a Moszaddal együttműködve tevékenykedik. Ankara Izrael részvétele miatt távol maradt a hét végi müncheni nemzetközi biztonságpolitikai konferenciától is.

Gülen a múlt héten a The New York Times című amerikai napilapban megjelent véleménycikkében azt írta, hogy Recep Tayyip Erdogan török elnök iszlamista-konzervatív vezetése a "totalitarizmus" felé navigálja Törökországot azzal, hogy minden bírálatot "hazaárulásnak" minősít.

Ahmen Davutoglu ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy Fethullah Gülen az amerikai kongresszust is megpróbálja Törökország ellen hangolni.

A 73 éves hitszónok évekig Erdogan egyik legfontosabb szövetségesének számított, több mint egy éve azonban az elnök első számú ellenségének kiáltotta ki Gülent. A török elnök azzal vádolja politikai riválisát, hogy Hizmet (Szolgálat) nevű hálózatának segítségével "beszivárgott" a török igazságszolgáltatás és a biztonsági erők soraiba, "párhuzamos államot" épített ki Törökországban, és a jelenlegi török vezetés megdöntésére törekszik.