A görög kormány nem keresi a bajt, de meghódolni sem fog

Alexisz Ciprasz békülékenyebb hangot ütött meg az eddiginél azzal, hogy leszögezte, nem keresi a konfrontációt az ország hitelezőivel.

Az új kormányfő a görög Kathimerini napilap szerint általánosságban békülékenyebb hangot ütött meg az eddiginél azzal, hogy leszögezte, nem keresi a konfrontációt az ország hitelezőivel, noha miniszterei tervei között szerepelnek olyan intézkedések, melyek szembemennek az elvárt megszorító intézkedésekkel.
 
Ciprasz meghatározta kormánya legfőbb stratégiai céljait is: megbirkózni az országot sújtó „humanitárius válsággal”, újraindítani a gazdaságot és megoldást keresni az adósság problémájára. A részletes kormányprogramot a parlamentben jelentik majd be.

A pénzügyminiszter bekeményít

Keményebb hangot ütött meg miniszterelnökénél Jannisz Varufakisz pénzügyminiszter, aki a korábbi kormányok által aláírt memorandumokat „végzetes hibának” nevezte és új „pán-európai megegyezést” szorgalmazott.
 
Varufakisz átszervezéseket is ígért minisztériumában, melyek által költségeket tervez megtakarítani. Ennek jegyében csökkenteni fogja a tanácsadók számát, ugyanakkor ígéretet tett arra, hogy több száz takarítót vesz vissza alkalmazásba, akiket akkor bocsátottak el, amikor a tisztítást egy magáncégnek szervezték ki.

Sem a görögök, sem az EU nem enged

A Kathimerini forrásai szerint a kormány célja, hogy legyen egy átmeneti időszak a jelenlegi hitelprogram kifutása és az új indítása között, melyet nyárig fogadnának el, figyelembe véve a Sziriza megszorítás-ellenes politikáját.
 
Lehetségesek bizonyos egyezségek, de Görögországnak tartania kell magát az alapvető feltételekhez – hangsúlyozta Jean-Claude Juncker, az Európai Unió Bizottságának elnöke. Juncker még hétfőn telefonon beszélt Ciprasszal. A beszélgetés során a görög miniszterelnök leszögezte, nem veszélynek, hanem kihívásnak tartja magát Európa számára, melyre Juncker azzal válaszolt, hogy Európa sem veszély, hanem kihívás Görögország számára. A Bizottság elnöke azonban kizárta annak lehetőségét, hogy a görögök adósságából elengedjenek, mivel azt a többi tagállam nem fogadná el.

A szakértő szerint csak az adósságelengedés segít

A görög adósság megfelezését szorgalmazta ugyanakkor a Financial Times hasábjain Reza Moghadam, a Morgan Stanley egyik alelnöke, az IMF volt tisztségviselője. Moghadam szerint a görög adósság egyszerűen túl magas ahhoz, hogy a kiadások csökkentése által ki tudják fizetni. A közgazdász szerint a megszorítások tönkreteszik a szociális kohéziót és kilátástalanná tesznek minden gazdasági felépülést. Moghadam szerint Európának meg kéne feleznie a görög adósságot az Athén által vállalt reformokért cserébe.