A görögök dzsihadistákkal fenyegetnek

"Ha Görögországot cserben hagyják a németek, Athén megadja a bevándorlóknak a szükséges okmányokat és az áradat meg sem áll Berlinig."

Johanna Mikl-Leitner szerint legfőbb ideje lenne annak, hogy a görög vezetés az abszurd fenyegetések helyett inkább megoldási javaslatokkal gondoskodjon a szalagcímekről. "Ha azonban a görög kormány részéről bárki is komolyan gondolta ezt a képtelen fenyegetést, akkor arra világos uniós szabályzat van. Ez esetben ezeket a menekülteket automatikusan visszaküldjük Görögországba, és azután a határokat is felhúzhatjuk, és ezt meg is fogjuk tenni" - fakadt ki Mikl-Leitner.

Panosz Kammenosz görög védelmi miniszter, a Független Görögök nevű jobboldali populista párt (ANEL) vezetője hétfőn a görög parlamentben Németországnak azt üzente: "ha Görögországot cserben hagyják (a németek)", tudniuk kell, hogy Athén akkor megadja a bevándorlóknak a schengeni övezetbe való beutazáshoz szükséges okmányokat és az emberáradat meg sem áll majd Berlinig. Ha a menekültek között majd az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet dzsihadistáit is megtalálni, akkor azt Európa magának és a Görögországgal szembeni kompromisszumképtelen magatartásának köszönheti - tette hozzá Kammenosz.

Elemzők szerint Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter - akit Kammenosz korábban Athénban nem kívánatos személynek nevezett - nem hajlandó engedményt tenni a görögöknek az adósságrendezés terén.

Az Európai Bizottság egyik szóvivője kedden a német hírügynökségnek elmondta, hogy a görög hatóságokkal megbeszélést folytat Dimitrisz Avramopulosz migrációs és uniós belügyekért felelős biztos. A szóvivő szerint Avramopulosz biztosítékot kapott a görög belügyminisztériumtól arra, hogy nem intézkedtek a menekülttáborok kinyitásáról. A görög kormány ugyanakkor eltökélt abban, hogy bezárja az Athéntól északnyugatra található túlzsúfolt amügdalezai központot. Civil szervezetek több ízben embertelennek nevezték az ottani életkörülményeket.