A gyermekek étkeztetése helyett a városvezetők kaptak jutalmat Dunakeszin

Csütörtöki ülésen milliós jutalmat szavazott meg a Dunakeszi képviselő-testülete Dióssi Csaba polgármesternek és Erdész Zoltán alpolgármesternek.

Mindezt közvetlenül az után tették, hogy nem támogatták a gyermekétkeztetés biztosítását a téli szünetre. Korábbi tájékoztatásunkkal ellentétben azonban nem öt és félmillió, hanem hétmillió forint körüli összeget kap a két városvezető extra karácsonyi juttatásként. Egy magánszemély közérdekű adatigénylést nyújtott be, amelyből hamarosan megtudhatjuk, hogy mely képviselők utasították el a gyermekek téli szünetben való étkeztetését, valamint azt is, hogy kik szavazták meg, hogy Dióssi Csabának és Erdész Zoltánnak a hathavi juttatásának megfelelő év végi jutalmat.

A lap beszámolója szerint csütörtökön került sor az év utolsó képviselő-testületi ülésére. Napirenden szerepelt más előterjesztések mellett az ellenzéki javaslat alapján előterjesztett oltási program megvalósításáról és a focipályák, kézilabdapályák építésére vonatkozó a Dunakeszi Kinizsi Utánpótlás Sportegyesület számára milliós TAO-önrész elvi biztosításról. E két javaslatot támogatta a képviselő-testület. Ezt követően tárgyalták meg és utasították el a képviselők az építményadó csökkentésére tett ellenzéki javaslatot, melyet a súlyosan fogyatékos személyek támogatására adott be a Fejlődő Városért Frakció. Leszavazták az ugyancsak ellenzéki javaslatot, mely a téli szünet néhány napjában a gyermekétkeztetés megszervezésére tett javaslatot, mivel a kormánypárti képviselők szerint "kevés az idő" ennek megszervezésére.

Gyermekétkeztetés helyet a városvezetők kaptak jutalmat

Jutott viszont pénz a gyermekek étkeztetése helyett a városvezetők jutalmazására: a helyszínen osztották ki (azaz nem hozták előre nyilvánosságra) a Fidesz-frakció vezetőjének azon javaslatát, mely szerint Dióssi Csaba polgármestert és Erdész Zoltán alpolgármestert hathavi illetményének megfelelő összegű jutalomban részesíti, munkájuk elismeréseként. A képviselők kormánypárti többsége megszavazta a Fidesz-frakció javaslatát, közel hétmillió forint jutalomban részesítve így a két városvezetőt.

Korábban öt és félmilliós jutalomról írtunk, időközben ellenőriztük magunkat, a plusz juttatás hétmillió forint körüli összegre rúg az adófizetők pénzéből. Dióssi Csaba havi illetménye ugyanis a jogszabály és a képviselő-testület döntése értelmében havi 598 300 forint (ehhez jön hozzá a költségtérítés és az idegennyelv-tudási pótlék, mely összesen még 112 935 forintot tesz ki). Az alpolgármesteri illetményt a törvény a polgármesteri fizetéshez képest határozza meg, annak 70-90%-a lehet. Dunakeszin ezt valamennyi képviselő egyhangú döntésével a lehető legmagasabb összegben, a 90%-ban határozták meg, így Erdész Zoltán havonta 538 500 forint alapilletményből és 80 775 forint költségtérítésből gazdálkodhat.

Most ezen összegek figyelembevételével határozta meg hathavi illetménynek megfelelő összegben a polgármester és az alpolgármester jutalmát a képviselő-testület, mely így hétmillió forintot is jelent a város vagyonából a városvezetőknek - mindezt alig néhány perccel azután, hogy a téli gyermekétkeztetést a városvezetők javaslatára nem támogatta a képviselő-testület.

Külön pikantériája a dolognak, hogy Dióssit és Erdészt a javaslat szerint 2015 év végén 2014-es munkájáért részesítették jutalomban, így elméletileg lehetőség van 2015-re, akár újabb hathavi jutalom kifizetésére is.

Egy magánszemély arról tájékoztatta a dunakeszi-online szerkesztőségét, hogy csütörtökön megjelent cikkük olvasása után közérdekű adatigényléssel fordult a Polgármesteri Hivatalhoz, hogy megismerje a TAO-önrész elvi biztosításával, a téli gyermekétkeztetés elutasításával és a városvezetők milliós jutalmával kapcsolatos név szerinti szavazati adatokat. A közérdekű adatigénylésre 15 napon belül kell válaszolni, vagy amennyiben a néhány oldalra kalkulálható választ a Hivatal "jelentős terjedelműnek" minősíti, úgy az adatigénylés teljesítését a jogszabály szerint további 15 nappal meghosszabbíthatja.