A híres feltaláló, Rogán Antal állhat a Hunguard offshore hátterében?

A propagandaminiszter épp akkor szállt ki egy szabadalomból, amikor a Javelin beszállt a Hunguardba.

Kedd reggel hozta nyilvánosságra a Népszabadság, és portálunk is foglalkozott vele, hogy a Fidesz által többszázmilliós bevételhez juttatott cég, a közműcégek számlázásának auditálását végző Hunguard Kft. 80 százalékos tulajdonosa egy offshore cégháló a Javelin Ltd.-vel a csúcsán. Ennek a hálónak végső állomása egy vagyonkezeléssel foglalkozó ciprusi ügyvéd, a Mossack Fonseca-botrányban is érintett Christos P. Kinanis. De vajon ki állhat eme diszkrét vagyonkezelői tevékenységéről elhíresült ügyvéd mögött?

A szálak megint Rogán Antal felé vezetnek. A Hunguard 80 százalékos tulajdonrészét birtokló Javelin Ltd. kézbesítési megbízottja a Karafiát Ügyvédi Iroda. Mint arra a Magyar Nemzet rámutatott, ez az ügyvédi iroda korábban a Rogán által 2014-ig vezetett Belváros-Lipótváros Önkormányzatának volt, majd a 2015-től felállított Miniszterelnöki Kabinetirodának lett közkedvelt partnere. Az ötödik kerületben 2013-ban kapott megbízásokat jogi tevékenység ellátására. Idén pedig a Rogán által vezetett Miniszterelnöki Kabinetiroda számára adott közbeszerzési szaktanácsadói, ügyvédi tevékenységet, eddig mintegy hatmillió forintért.

Ez még önmagában nem meglepő, hiszen ha az iroda ügyvédei jól végzik dolgukat, akkor indokolt, hogy a megbízót képviselő személy, jelenesetben a propagandaminiszter „vigye magával”. Ám van itt valami, ami mégis arra mutat, lehet kapcsolat Rogán és a Javelin–Kinanis-tengely között.

A kulcs pedig a két kisebbségi tulajdonos, Csik Balázs és Lengyel Csaba személye lehet. A Hunguard számlatanúsítási ügye kapcsán szintén a Népszabadság számolt be arról, hogy Csik 2011 végén lépett be a cégbe. A férfi Az International Financial Consulting Zrt.-n keresztül résztulajdonos a Hungaroplakáthoz tartozó Es-Wan Invest Kft.-ben, ahol a Fidesz-közeliként ismert Töröcskei István üzleti körébe tartozó tagokat váltott az ügyvezetői-tulajdonosi poszton. 2011 májusáig a cég ügyvezetője Pintér Erika volt, aki Töröcskei üzlettársa a Sky Internet Média Kft.-ben.

Tehát Csik fideszes kötődése tényként kezelhető. Az újságírónak pedig Gugli a barátja, Wiki a barátnője. A Csik Balázs, Lengyel Csaba és Rogán Antal kombinációra keresés – kapaszkodjon a kedves Olvasó! – a Szellemi Tulajdon Világszervezete (World Intellectual
Propetry Organization) oldalára visz, ahol az olvasható, a három férfi által Eljárások elektronikus állomány digitális aláírására, valamint autentikálási eljárás címen adott be szabadalmaztatási kérelmet 2015. június 15-én. Az adatlap feltünteti a szabadalom magyarországi úgynevezett elsőbbségi számát (Priority Data) is: P 14 00329, P 15 00259.

És valóban, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalán (SZTNH) visszakereshető, hogy a három férfi 2015. május 29. a fenti ügyszámon benyújtotta szabadalmaztatási kérelmét (lásd képgalériánkat). Az SZTNH 2016. január 22-én értesítette a Rogánék ügyében eljáró védjegyirodát, hogy a szabadalmat a Szabadalmi Közlöny és Védjegyértesítőben 2016. február 29-én fogják közzétenni. Az értesítést követően öt napra, 2016. január 27-én a már említett Javelin Ltd. 80 százalékos részesedést szerez a Hunguard Kft.-ben, majd kevesebb mint egy héttel később 2016. február 2-án Csik, Lengyel és Rogán a szabadalmat átruházza a MobilSign Kft.-re. A MobilSign Kft. három tulajdonosa pedig Csik Balázs, Lengyel Csaba és Dr. Pozsgai Petra. Magyarul: Rogán kiszállt Csikék mellől, a Javelin pedig beszállt. Véletlen lenne? Végül is lehet…

A MobilSign egyébként épp a szabadalom címének megfelelő fejlesztésekkel foglalkozik, partnerei között olyan, nem épp kis családi vállalkozásnak minősülő multinacionális és állami cégek találhatók, mint a Telekom, a MÁV Informatika, az Aegon biztosító vagy épp a Fővárosi Vízművek. Tehát a Rogánék által kifejlesztett szabadalom értéke több tízmillió forintra rúghat.

Kíváncsiak voltunk, vajon van-e kapcsolat aközött, hogy a vélhetően busás jövedelmet hozó szabadalmon alapuló Csik–Lengyel–Rogán-szövetség felbomlott, illetve aközött, hogy szinte ugyanekkor a Hunguardban létrejött a Csik–Lengyel–offshore cég közötti koalíció. Kíváncsiak voltunk arra is, Rogán Antal miért szállt ki a fejlesztésből néhány nappal azután, hogy megtudták, azt hamarosan közzéteszik a Szabadalmi Közlönyben. Megkérdeztük, Rogán Antal a nem kis értékű szabadalomban levő részét ellenérték fejében értékesítette-e a MobilSign Kft.-nek? És főleg azt, van-e köze Rogán Antalnak akár a Javelin Ltd-hez, akár a Christos P. Kinanis nevével fémjelzett offshore háló bármely tagjához. Mihelyt megkapjuk válaszaikat, frissítjük cikkünket.