A hollandok lesznek a következő kilépők? - Ha Wildersen múlik, biztos

Ahogy most kinéz a helyzet, jövőre több tagállam, köztük Hollandia is beindíthatja a nagy "Ki marad a végén?" játékot.

Ugyan az eddigi Nexitre tett kísérletek sorra elbuktak, a fura hajszerkezetű pártvezér nem tágít az elképzelés mellől:

a kilépés témáját központi elemmé kívánja tenni a jövő márciusban esedékes választások kampányában.

Az AFP-nek adott interjújában "óriási győzelemnek" nevezte a Brexitet, és hozzátette:

"Nagy-Britannia visszanyerte nemzeti szuverenitását, ismét szabad és független országgá vált. Az emberek legyőzték mind a brüsszeli, mind a londoni politikai elitet."

Wilders úgy véli, hogy bárminemű gazdasági hátrány, ami a kilépés miatt éri a szigetországot, csak rövidtávú lehet.

"Hosszabb távon mind gazdaságilag, mind politikailag bebizonyosodik majd, hogy Nagy-Britannia helyesen döntött és megszabadult azoktól a senki által meg nem választott brüsszeli politikusoktól, akik a monetáris politikájukról, a költségvetésükről és a bevándorlási politikájukról döntöttek."

- fogalmazott a holland politikus.

Szerinte Hollandia is csak nyerne az unióból való távozással, és sürgette az euró előtti holland valutához, a guldenhez való visszatérést.

A brüsszeli rendszer belülről való megreformálásának reményeiről lesújtó véleményt fogalmazott meg:

"Egyszerűbb megváltoztatni Észak-Koreát, mint az Európai Uniót."

A migránskrízis eszkalálódása óta a Szabadságpárt magabiztosan az élre tört a holland közvélemény-kutatások adatai szerint, így Wilders jó eséllyel kihagyhatatlan tényező lesz a következő kormányból, ami a holland politikai sajátosságoknak megfelelően valószínűleg ismét egy koalíciós felállás lesz.

Nem véletlen, hogy Hollandia az élmezőnyben van azon tagállamok között, ahol reális esély mutatkozik egy kilépési referendum megtartására.

Ehhez az iszlámellenes kirohanásairól hírhedt politikusnak különösen kapóra jön a bevándorlókkal szembeni, egyre nagyobb méreteket öltő elégedetlenség, akárcsak a világ különböző pontjain az iszlám nevében elkövetett merényletek keltette sokk.