A Jobb Szektor csatlakozott az ukrán sereghez

A nem éppen EU-konform, soviniszta Jobb Szektor tagjai ezután már az ukrán hadsereg szerződéses állományába tartoznak.

Az ukrán 5-ös csatorna beszámol arról, hogy a Jobb Szektor (PSZ) önkéntesei úgy döntöttek, hogy belépnek Ukrajna szárazföldi seregébe - jelentette Jurij Birjukov, az elnök tanácsadója Facebook oldalán.

„A Jobb Szektor Önkéntes Hadtest szerződésessé válik a 79. légidandáron belül. Örülünk nektek, testvérek” – írta Birjukov. Vlagyiszlav Szeleznyov korábban azt nyilatkozta, hogy felajánlották a Jobb Szektornak, hogy lépjenek be a seregbe, de akkor a hadtest nem döntött - értesült a rapidpress.info.

Mint korábban megírtuk, Dmitro Jaros, a soviniszta Jobb Szektor vezetője szerint az oroszbarát felkelőkkel kötött egyezségek ellentétesek az ukrán alkotmánnyal, ezért szervezete fenntartja magának a jogot az "aktív harci cselekmények" folytatására.

A PSZ vezetője a Facebookon reagált az úgynevezett normandiai négyek, azaz a német kancellár, valamint a francia, az orosz és az ukrán elnök minszki találkozóján tető alá hozott újabb tűzszüneti megállapodásra.  "A PSZ szerint az orosz terroristákkal kötött megállapodásoknak nincs semmiféle jogi erejük, ellentétesek Ukrajna hatályos alkotmányával, amiből pedig az következik, hogy nem kötelező teljesíteniük az ukrán állampolgároknak" - fogalmazott Jaros.