A Jobbik a rendőrségre bízza a Fidesz által letagadott feketekassza felkutatását

Közölte, hogy a hatóságoknak kell kideríteni, van-e a miskolci Fidesznek fekete kasszája, illetve osztogattak-e a városházán táskából milliókat a Fidesz kampányát segítő személyeknek úgy, hogy azokkal el sem kellett számolni. Jakab Péter hangsúlyozta, bízik benne, hogy kellően alapos nyomozással kiderül az igazság,

ott ugyanis, ahol ennyi kérdőjel merül fel a választások tisztasága körül, a városvezetés legitimitása is megkérdőjeleződik.

Arra a kérdésre, hogy szerinte igazat mond-e a vállalkozó, Jakab azt válaszolta: az illető nem egy névtelen levélben, hanem a nevét és arcát is vállalva fogalmazott meg rendkívül súlyos állításokat, ami arra utal, hogy azokat bizonyítani is tudja. Ugyanezen témában kérdezte fel a miskolci polgármestert a legnagyobb ellenzéki párt egyik országgyűlési képviselője budapesti sajtótájékoztatóján, aki szerint a legnagyobb településvezetőnek ki kell állnia a nyilvánosság elé, hogy tisztázza a felmerült kérdéseket. Kriza Ákos eddigi közleményeire a jobbikos Egyed Zsolt tulajdonképpen legyintett, azokat elkenésnek nevezte.

A politikus felidézte, hogy

Lakatos Miklós arról beszélt, hogyan segítette a Fideszt győzelemre Miskolcon

a 2014-es önkormányzati választáson. A felvételen az építési vállalkozó elmondja, a miskolci önkormányzat fekete kasszájából kampányolt Kriza Ákos mellett. Ennek során a polgármesteri hivatalban pénzzel teli táskából kapott ő és mások is több millió forint készpénzt, amivel aztán el se kellett számolni. A Jobbik szerint azt is mondja, hogy egy 150 fős, cigányokból álló csapatot irányított a kampány során, a választás napján pedig autókkal szállították az embereket szavazni. 

Lakatos ezenfelül Pásztor Albertről, az egyik rivális polgármester-jelöltről is kompromittáló felvételt készített, állítása szerint a Fidesz miskolci kampánystábjának kérésére. Ezen a hangfelvételen Pásztor elismerte, hogy prostituáltak társagában fényképezték le. A fotót állítólag Kriza polgármesteri kabinetvezető-helyettese adta át Lakatos Miklósnak.

Mindezért Lakatos állítása szerint 5 millió forintot ígértek neki, de ő inkább a diósgyőri stadion, illetve a számozott utcák bontását „kérte el”, de ebből nem lett semmi. Egyed Zsolt kiemelte, hogy

Lakatos Miklós azt állítja, hogy minderre bizonyítéka is van,

ha ez igaz, akkor a rendőrségnek és a hatóságoknak nem lesz nehéz dolga. A nyíregyházi vállalkozó tényszerűen arról beszélt, hogy mindezért cserébe a diósgyőri stadion bontási munkálatait ígérték neki. A politikus szerint a legsúlyosabb az, hogy ha Lakatos igazat mond, akkor a választási kampányért cserébe kapott ilyen jellegű ígéreteket.

Eközben Kriza Ákos miskolci polgármester rendkívüli sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy

„..a miskolci önkormányzatnak nem volt, nincs, és nem is lesz az én polgármesterségem idején semmiféle fekete kasszája, fekete bőröndje”.

Elmondása szerint személyesen nem látta, nem találkozott, nem beszélt soha Lakatos Miklóssal, munkatársa a Facebookon fogadta az üzenetét, ahogy bárki másé. Hozzátette: mivel személye mellett az önkormányzatot is fókuszba állította Lakatos Miklós, ezért vizsgálatot rendelt el a hivatalban. Kriza szerint Lakatos ellen tudomása szerint három feljelentés van folyamatban, egyet maga is tett: rágalmazásért. Ezzel együtt megkérdőjelezte Lakatos hitelességét.

Nem tért ki arra, hogy Lakatos részt vett -e a Fidesz aláírás-gyűjtési illetve mozgósítási kampányában vagy nem.

Határozottan állította, hogy Lakatos nem kapott pénzt az önkormányzattól. Nyilván a „feketekassza” létezése esetén, erre hivatalosan nem is kerülhetett sor, hiszen a „feketekassza” lényege éppen az, hogy a kiadásokat ellenőrizhetetlen forrásokból biztosítsák. Elismerte azonban azt, hogy Kovács Zsolt kabinetvezető-helyettesként dolgozott az önkormányzatnak, döntően roma ügyekben, azt is, hogy

Kovács Zsolt találkozhatott Lakatos Miklóssal

feladatköre ellátása kapcsán. Ezzel szemben Lakatos Miklós az állította, hogy az időközben egy botránya miatt lemondott kabinetvezető-helyettessel közös céget is létrehoztak, Egyed Zsolt szerint ezt az állítást könnyű lesz bizonyítani.

A jobbikos politikus egyben azt is javasolta, hogy Lakatos Miklós és Kriza Ákos egy sajtónyilvános lakossági fórumon tisztázzák az ügyet.