A Jobbik bevette Münchent

A Kárpát-medence után Nyugat-Európában folytatja építkezését a nemzeti radikális párt, ennek jegyében szombaton tíz fő részvételével megalakult a Jobbik Müncheni Baráti Köre. 

A Jobbik Magyarországért Mozgalom közleményben tudatta, hogy január 24-én Münchenben tíz fő részvételével megalakult a párt első külföldi csoportja, amely „az első lépés a Jobbik nyugat-európai és tengeren túli építkezésében”. Szávay szerint történelmi tettet hajtottak végre, amikor a nemzeti összetartozás jegyében lehetővé tették, hogy az elszakított, elűzött vagy elvándorolt magyarság – éljen bármely szegletében a világnak – csatlakozhasson a párthoz.

Félmillió kalandvágyó

Amint arról az Alfahír is beszámolt, 2012 novemberében Felvidéken alakult meg a Jobbik első külhoni csoportja, amelyet később erdélyi, székelyföldi, délvidéki és kárpátaljai szervezetek követtek. „Az előző parlamenti ciklus végére már az egész Kárpát-medencében külhoni magyarok százai segíttették mozgalmunkat, szerveztek előadásokat, gyűjtöttek adományokat, megmutatva a Jobbik igazi arcát” – olvasható a Szávay Istán által jegyzett közleményében.

Ellentétben Orbán Viktorral, aki szerint nincs elvándorlás, a fiatalok „kalandvágyból” utaztak külföldre, és egyébként is mi akartunk közös gazdasági térben mozogni, a Jobbik demográfiai és gazdasági katasztrófának tartja több mint félmillió honfitársunk külföldre menekülését.

„Bár ellenzéki pártként most még nem tudunk olyan politikát megvalósítani, amely lehetővé tenné hazahívásukat, nem elégszünk meg azzal, hogy csak beszélünk a problémáról. A külföldön élő jobbikosok szempontjait, érdekeit figyelembe véve olyan hiteles programot fogunk alkotni, amely kormányra kerülésünk után lehetővé teszi, hogy a kivándorolt több százezer magyar család legalább egy része visszatérhessen hazájába” – ígéri Szávay István.

„Egyre többen és egyre erősebbek leszünk”

Az alakulás kapcsán az Alfahír megkereste Miklós Mihályt, a baráti kör megbízott szervezőjét, aki elmondta, rendkívül felemelő érzés, egyben megtiszteltetés számára, hogy a müncheni alakulatot vezetheti. A baráti kör további bővítése kapcsán megjegyezte, olyan emberekre van szükség, akik vállalják meggyőződésüket, és amit gondolnak, oda is mernek mellé állni.

„Tudomásul kell venni az egész világnak, hogy Magyarországon van egy új erő: egyre szervezettebbek, egyre többen és egyre erősebbek leszünk” – fogalmazott portálunknak Miklós, aki szerint a Jobbik az egyetlen párt, amely nem csak szavakban, hanem tettekben is a magyarság megmentésén munkálkodik.

A kérdésre, hogy hogyan tudják megszólítani az utóbbi években kiköltözött magyarokat, úgy felelt, bár sokan kiábrándultak és elfordultak a politikától, meg kell győzni őket arról, hogy van egy mozgalom, amely nem mondott le róluk, és nem elítéli, hanem hazavárja őket. Ezt az üzenetet szeretnék minél több Münchenben és környékén élő magyarhoz eljuttatni.

„Itt nem állunk meg”

„Egy fontos állomáson vagyunk túl, de itt nem állunk meg: a célunk, hogy 2018-ra a világon mindenhol, ahol nagyszámú magyarság él, működjenek jobbikos baráti körök” – fejtette ki az Alfahír megkeresésére Szávay István. A párt Nemzetpolitikai Kabinetjének vezetője úgy véli, a Jobbik két leghatásosabb „fegyvere” a szervezettség és a hitelesség, a külföldi építkezés mindkét téren tovább fogja erősíteni a pártot.

„Egyrészt össznemzetben gondolkozunk, nekünk az ország határai nem esnek egybe a nemzet határaival. Másrészt igyekszünk előnyt kovácsolni a hátrányunkból, és ha már nem tudjuk megakadályozni honfitársaink elvándorlását, legalább megpróbáljuk éreztetni velük, hogy nekünk igenis fontosak az ő észrevételeik, hogy mit gondolnak a világról, miben látják Magyarország felemelkedésének lehetőségeit. Ahogy az elszakított nemzetrészek magyarjaival is élő, szerves kapcsolatot ápolunk, úgy akarjuk becsatornázni az emigráns és külföldi magyarság véleményét, gondolatait” – tette hozzá Szávay.

Az Alfahír kérdésére, hogy hol fog megalakulni a következő jobbikos baráti kör, a képviselő azt felelte, valószínűleg a három frekventált célország (Németország, Ausztria, Egyesült Királyság) valamelyikén, de ez attól is függ, hogy melyik régióból érkezik a legtöbb tagfelvételi kérelem. „Ez egy túlzás nélkül nemzetmentő munka, amelyben számítunk minden jó érzésű magyar ember segítségére, éljen bárhol a nagyvilágban” – fogalmazott a képviselő.

B.J.