A Jobbik bevonná a fiatalokat a helyi döntéshozatalba

Farkas Gergely arról tájékoztatott: a Jobbik több száz települési és kerületi önkormányzati képviselője a napokban indítványozni fogja a helyi képviselő-testületekben, hogy ifjúsági önkormányzatok alakuljanak.

„Komoly aggodalomra ad okot, hogy a fiatalok egyre gyakrabban döntenek a település elhagyása mellett, ami igen káros demográfiai folyamatokhoz vezet. Számukra a lakhatási- és munkalehetőségen túl olyan jövőképet szükséges helyben biztosítani, amely érdekeltté teszi őket a maradásban. Ebben pedig az önkormányzatnak is felelősség van. A jövőképen túl pedig fontos szempont, hogy a mindennapi időtöltésükhöz megtalálják-e azokat a programokat, amelyek ezt a korosztályt érdeklik. Ellenkező esetben ezeket más településen fogják megkeresni”

- áll a jobbikos kezdeményezés indoklásában.

A párt szerint olyan szervezeti keretekre, illetve intézményre van szükség, amelyen „keresztül a helyi fiatalok problémái felszínre juthatnak, hogy az önkormányzat orvosolni tudja azokat”. A Jobbik éppen ezért tartja fontosnak, hogy ennek a feladatnak az élére álljanak az önkormányzatok, és megteremtsék a feltételeit az ifjúsági önkormányzatok létrehozásának.

Farkas Gergely a sajtótájékoztatóján rámutatott: az ifjúsági önkormányzatok számos tartalmas ifjúsági és gyermekprogramot is életre hívhatnak, vagy épp segíthetik a helyi fiatalokat a pályaválasztásában, a pályázati lehetőségek kiaknázásában.

„Az Ifjúsági Önkormányzat tagsága demokratikus választással, vagy az ifjúsági szervezetek, diák- és hallgatói önkormányzatok delegálásával, vagy ezen lehetőségek valamilyen kombinációjával jön létre. Az Ifjúsági Önkormányzat elnökét a delegáltak maguk közül választják évenként. Az esetleg kieső delegáltat a delegáló szervezet egy hónapon belül pótolja.

A települési Önkormányzat egy választott képviselője állandó megbízottként az Ifjúsági Önkormányzattal rendszeresen kapcsolatot tart. Segíti az Ifjúsági Önkormányzat tevékenységének adminisztrációs és dokumentálási feladatait.

Az Ifjúsági Önkormányzat kezdeményezési és véleményezési és tanácskozási jogkörrel rendelkezik a települési és nemzetiségi önkormányzatok minden olyan döntésében, feladatában, mely közvetlenül érinti a települési ifjúság oktatási, nevelési, gyermekvédelmi, sport és kulturális érdekeit (pl.: pályázatok, ösztöndíjak, táborozások, művészeti iskolák tevékenysége, eszközbeszerzések)” – olvasható a jobbikos tervezetben.

„Az ifjúsági önkormányzatok intézménye nem újkeletű, ez már jó néhány településen most is működik, és nagyon sikeres példák vannak, de összességében azért nagyon kevés helyen található meg” – emlékeztetett a jobbikos politikus.

Az Országgyűlés tavalyi utolsó rendes ülésnapján Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára Farkas Gergely kérdésére azt válaszolta, hogy a kormány is támogatja az ifjúsági önkormányzatok létrehozását.

A jobbikos országgyűlési képviselő szerint most eljött az ideje annak, hogy a kormánypárt helyi politikusai tettekre váltsák a szavakat. Arra szólította fel a kormánypárt döntéshozóit, hogy támogassák a jobbikos javaslatot a magyar fiatalság erősítésének érdekében.