A Jobbik tiltakozik a román önkény ellen

A párt Marosvásárhelyen tartott sajtótájékoztatót, ahol a román hatalom betiltotta a Székely Szabadság Napját. A székelyek több városban tüntettek.

A Jobbik Magyarországért Mozgalom felháborítónak tartja, hogy Dorin Florea marosvásárhelyi polgármester idénre, 2016-ra és 2017-re is betiltotta a Székely Szabadság Napjára szervezett autonómia-megmozdulásokat. Florea polgármester döntése ellentétes a román alkotmánnyal, indokolatlanul sérti a gyülekezési jog szabad gyakorlását, egyben világosan jelzi, hogy Klaus Iohannis államfő szavaival szemben Romániában továbbra is van „magyar kérdés” - írja közleményében Kisgyörgy Levente Maros megyei szervező, a Jobbik Országos Választmányának székelyföldi tagja.

"A román politikum el akarja hallgattatni azokat, akik nyugat-európai mintára az autonóm Székelyföldért szeretnék felemelni szavukat. A román hatóságok ugyanis máig üldözik a székely zászlót és bírságolnak a magyar himnuszunk eléneklése miatt. A vonatkozó törvény ellenére máig nincs önálló magyar tagozata a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemnek, szeptemberre pedig teljesen megszűnhet Romániában a magyar tannyelvű gyógyszerészképzés is. A román kormány spórolásra hivatkozva próbál megszüntetni magyar osztályokat, miközben elveszi, visszaállamosítja oktatási intézményeinket. Ezért a székelyföldi jobbikosok – pártzászlóikat otthon hagyva, magánszemélyekként – csatlakoznak a román önkénnyel szemben meghirdetett tiltakozó akciókhoz, békés felvonulásokhoz. Ott leszünk Marosvásárhelyen, a Székely Vértanúk Emlékművénél, illetve a gyergyószentmiklósi és a sepsiszentgyörgyi megmozdulásokon is, és követelni fogjuk a Székelyföld autonómiáját!"

A román kormánytól és hatóságoktól elvárjuk, hogy tartsák tiszteletben a március 10-i rendezvények békés, méltóságteljes jellegét. Ugyanakkor felszólítjuk a magyar kormányt, hogy ragadjon meg végre minden lehetőséget és álljon ki határozottan a székelyföldi autonómia mellett. Akadályozza meg békés megmozdulásaink megalapozatlan, ám precedensértékűnek szánt hatósági betiltását, illetve az erdélyi magyarsággal szembeni folyamatos jogtiprást. Határozott álláspontunk, hogy a nacionalista hangulatkeltéssel szemben kizárólag az őshonos nemzeti közösségek autonómiájának rendszere segítené egy XXI. századi, gyarapodó Románia közös felépítését. Ezért köszöntjük mindazokat, akik szerte a Kárpát-medencében és a világban kiállnak Székelyföld autonómiája mellett! - zárul a közlemény.

Sneider Tamás a Kormányhoz fordult

A Jobbik alelnöke írásbeli kérdést intézett a Kormányhoz: "Mit kíván tenni a Kormány rövid- és hosszútávon annak érdekében, hogy a székelyek ne legyenek jogfosztottak szülőföldjükön? Ezúton is tájékoztatom a Jobbik Magyarországért Mozgalom megalakulásától kezdve következetesen és elkötelezetten képviseli a trianoni börtönfalakkal elválasztott magyar testvéreink ügyét. Ahogy a múltban támogattunk, úgy a jövőben is támogatni kívánunk minden olyan lépést, amely a külhoni magyar közösségek gyarapodására, jogainak érvényesítésére irányul."

Több városban is megmozdultak

Helyszíni tudósítónk tájékoztatása szerint Marosvásárhelyen alig 2-300-an gyűltek össze, miután a román hatalom betiltotta a rendezvényt. Sepsiszentgyörgyön ehhez képest mintegy kétezren voltak jelen, ahol Gazda Zoltán, a Sepsiszéki Székely Tanács elnöke, a sepsiszentgyörgyi turul-szobornál szervezett megmozdulás főszervezője az MTI-nek elmondta: a tiltakozó megmozdulás mintegy kétezer résztvevője a megemlékezés helyszínéről - a tavaly felavatott turul-szobortól - a kormány helyi képviseletét ellátó prefektusi hivatalhoz vonult, ahol - bár a szervezők előrejelezték érkezésüket - a petíciót nem volt aki átvegye. A román kormánynak és parlamentnek címzett, Klaus Iohannis államfő figyelmébe ajánlott dokumentum rámutat: a Székelyföld autonómiája nem sérti Románia területi egységét vagy az ott élő románság érdekeit sem, hanem a közösség választott testületeire bízza a közügyek jelentős részét. Ha azonban Bukarest önálló régiónként való elismerése helyett a Székelyföldet - az itt élő történelmi közösség egyértelmű akaratával szemben - egy nagyobb közigazgatási egységbe tagolja, azzal egy sor nemzetközi kötelezettségvállalását is megszegi - olvasható a petícióban.

Autonómiát nyugati mintára!

A Jobbikot örömmel tölti el, hogy egyre többen állnak ki a székely autonómiatörekvések mellett, és nyugati mintájú autonómiát követel - közölte a Marosvásárhelyen Kulcsár Gergely jobbikos országgyűlési képviselő és Pál Gábor, a nemzeti párt sajtófőnöke.

Fotóink a marosvásárhelyi sajtótájékoztatóról és rendezvényről: