A Jobbik véget vetne a XX. századi pártok közbeszerzési rendszerének

A párt szerint Orbán Viktor a saját őszödi beszédét fogalmazta meg a milliárdos közbeszerzésekkel kapcsolatban.

„Egyszerű szemfényvesztés, hogy a Fidesz a magyar vállalkozásokat kívánta helyzetbe hozni, valójában a 25 éve tartó urambátyám viszonyok alapján kerültek eldöntésre a közpénzeket sok esetben elherdáló megbízások”

 – szögezte le Szilágyi György. Hozzátette: ezt a rendszert az elmúlt 25 évben a XX. századi pártok – a Fidesz és az MSZP – közösen alakították ki, és működtetik ma is.

„Négy éven át kiváló volt a mindenféle zsíros megbízásra a korrupt rendszer jelképének is tekinthető Közgép, de ma már más szelek fújnak, újabb cimborák érkeztek, most már azokat a zsebeket kell kibélelni” 

– mutatott rá Szilágyi György. Arra is emlékeztetett: a Jobbik által 2012. május 15-én benyújtott, a Simicska Lajos és Nyerges Zsolt körüli, a Fidesz-kormány mögött álló gazdasági cégbirodalom állami megrendeléseinek jogszerűségét átvilágító országgyűlési vizsgálóbizottság létrehozásáról szóló határozatot az országgyűlés napirendre sem vette, "nagykoalícióban akadályozták meg a XX. századi pártok, hogy ezzel a kérdéssel foglalkozhassanak".

Szilágyi György azt ígérte: ha a Jobbik kormányra kerül, szakítani fognak a 25 éves urambátyám-világgal, hogy valóban a magyar kis- és középvállalkozóknak kedvező közbeszerzési rendszer alakulhasson ki.

Újságírói kérdésre megerősítette, hogy a Jobbik jogi kabinetje már vizsgálja, milyen lépéseket tegyen a párt Orbán Viktor „beismerése” kapcsán.

A DK és az Együtt is megszólalt

A gyurcsányista Demokratikus Koalíció levélben kéri Eleni Tsakopoulos Kounalakis volt amerikai nagykövetet, hogy ha van információja a magyar kormány korrupciógyanús ügyeiről, akkor azokat akkor is hozza nyilvánosságra, ha bizalmasak. A DK szerint törvénytelen a középítkezési projektekkel kapcsolatos kormányzati gyakorlat. Az Együtt hatalommal való visszaélés miatt feljelenti Németh Lászlóné volt fejlesztési minisztert.

Kounalakis: Németh Lászlóné túl őszinte volt

Eleni Tsakopoulos Kounalakis, az Amerikai Egyesült Államok volt budapesti nagykövete könyvet írt a 2010–2013 közötti magyarországi élményeiről. A Madam Ambassadorból az Index közölt hosszabb részleteket múlt hét pénteken. A magyar sajtóban és politikai életben leginkább az a rész verte ki a biztosítékot, amelyben a volt nagykövet Németh Lászlóné túlzott őszinteségéről ír:

„Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter elmondta nekem, hogy minden héten leült Orbánnal, átnézték a középítkezési projektek listáját, és eldöntötték, melyikeknek legyen prioritása és melyik pályázatok nyerjenek.  - Ha egy magyar vállalat pályázata versenyképes egy osztrák vagy német vállalatéval, akkor igen, nyerni fognak - magyarázta (Németh Lászlóné). - Miért kellene, hogy német vállalatok építsék a magyar utakat? És ha a Közgép az egyetlen magyar vállalat, amelyik meg tudja csinálni, miért ne nyerhetnék továbbra is a pályázatokat?"

Az RTL Klub Híradója a normafai népszavazáson érte el Orbán Viktor miniszterelnököt, és rákérdeztek a Kounalakis könyvében szereplő állításokra. A miniszterelnök azt válaszolta:

„Ez ma is így van. Ez a törvényes rendje. Csak már nem Némethnének hívják a minisztert. A magyar kormánynak van egy fejlesztési kabinetje, amely ezeket a döntéseket meghozza.„

Orbán Viktor újságírói kérdésre azt is mondta:

„A kormány minden döntését transzparens módon hozza meg”.

A különböző irányító hatóságok megteszik javaslataikat, és évek óta a kormány fejlesztési kabinetje hozza meg a döntéseket, amelyeket jóváhagyásért bevisznek a kormány elé – fejtette ki a miniszterelnök.