A KDNP nem adta fel a vasárnapi boltzárat

A mostani egy szabad vasárnappal szemben legalább két kötelező vasárnapi pihenőnapot akarnak.

Harrach Péter, frakcióvezető pénteki budapesti sajtótájékoztatón azt mondta: a két szabad vasárnap mellett azt is szeretnék, ha a nagycsaládosok, a kisgyermekesek, vagy a gyermeküket egyedül nevelők mentesülnének a vasárnapi munkavégzés alól, és ilyen beosztást csak saját kérésre kapnának. A kisebbik kormánypárt emellett a vasárnapi munkavégzést 8 órában maximálná, és fontosnak tartaná az alapbérek emelését is.

Bubenkó Csaba, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke szerint kétszámjegyű béremelésre lenne szükség a kereskedelemben dolgozók számára. Kitért arra is, hogy javasolják, december 24-e is legyen a jövőben munkaszüneti nap. Ezt kezdeményezték a KDNP mellett a nagyobbik kormánypárt frakcióvezetője Kósa Lajos és Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter felé is.

Jelezte: folyamatosan egyeztetnek, ugyanakkor a vasárnapi nyitva tartással kapcsolatban azt tapasztalták, hogy a boltok kétharmada nem nyitott ki. A vasárnapi forgalom a munkavállalók elmondása alapján nem szárnyal és nincs megfelelő létszám, illetve a hét napra történő munkabeosztás, a munka megszervezése igen nagy problémát jelent - tette hozzá.