A királyok királyának lakhelye

Haripur, modern pakisztáni város a Daur-folyó völgyében fekszik, közel Sera-e-Saleh-hoz. A történeti feljegyzések alapján ott éltek és oda is temetkeztek a Gandharát uraló szkíta királyok ( I. Azes, II. Azes). A hely 1000 méter magasan van a tengerszint felett. Ott telepedtek meg az indoszkíták, akik Közép-Ázsiából kiindulva sorra hódították meg a gandharai térséget, a mai Pakisztán területét. Gyakran emlegetik ezeket a harcos népeket a hindu forrásokban, de a környéken is hosszú évszázadokon át nyomokat hagytak.

Feltárási terv

Most talán feltárulhat ennek a páratlan civilizációnak az épített öröksége, ha végre a kincstolvajok helyett komoly feltárások kezdődnek meg. Az illegális feltárások megakadályozására a Pesawari Egyetem régészei egy átfogó ásatási tervet dolgoztak ki, hogy feltárják ezt az egyedülálló komplexumot és a kincseket egy állandó múzeumban állítsák ki. Az eddigi expedícióik során sikerült megtalálni a helyi kézművesek negyedét, a város templomának alapjait, és egy közepes-méretű erődöt. A kiásott tárgyakat - főleg kézműves termékeket - a helyi múzeumba szállították megőrzésre.

Királyok városa

A numizmatikai leleteknek, illetve a megmaradt írásos forrásoknak köszönhetően megismerhetjük az ott élt szkíta királyokat. Ismert, hogy I.Azes (Kr. e. 58-35) volt az első olyan indoszkíta uralkodó, aki berendezkedett Gandharában, a mai Pakisztán területén. A király az érméken a királyok királya címet viseli. A következő, Haripurban élt és oda temetkezett király II. Azes volt, ki Kr. e. 35-12 között ült a szkíták trónján. Ő volt az utolsó indoszkíta uralkodó Gandharában, a mai Pakisztán területén. Utódai az északról terjeszkedő, szintén szkíta eredetű kusánok hatalma alá kerültek. Valószínűleg nem leigázásról vagy hódításról volt szó, hanem a két rokon nép között szövetségkötésre került sor. A térségre azonban új hódítók is szemet vetettek, a rokon pártusok is magukénak akarták ezt a rendkívül gazdag területet. Gondophares király vezetésével egy rövid időre, alig egy évszázadra megszerezték maguknak a térséget. A Kr. u. 1. század végén bizonyos területeket a kusánok visszavettek.