A kommunizmus áldozataira emlékezik ma az ország

„Egy ember halála tragédia. Egymillióé statisztika.” /Joszif Visszarionovics Sztálin/

A megemlékezések a fővárosi Olimpia parkban, Kovács Béla, a Független Kisgazdapárt (FKGP) néhai főtitkára szobránál kezdődnek. Előbb Turi-Kovács Béla fideszes országgyűlési képviselő mond beszédet a polgári kisgazdák képviseletében, később ugyanott Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára emlékezik, majd megnyitja a Kommunista bűnlajstrom című kiállítást.

A fővárosban Tarlós István főpolgármester a III. kerületben, a Katinyi mártírok parkjában mond beszédet a kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából rendezett ünnepségen.

Emellett országszerte számos településen - többek között Egerben, Kaposváron, Salgótarjánban, Debrecenben, Nyíregyházán, Nagykanizsán, Keszthelyen, Hévízen, Zalaegerszegen, Szolnokon, Orosházán - tartanak megemlékezést az önkormányzatok, pártok és civil szervezetek.

A Duna tévé 20 óra 40 perctől vetíti az

Életreítéltek című filmet,

amely az 1956-os forradalom és szabadságharc utáni megtorlás kevéssé ismert, ám annál fontosabb helyszínét mutatja be. A Nemzeti Örökség Intézetének első saját gyártású filmje az egykori áldozatok visszaemlékezésein keresztül mutatja be a Kisfogházat, ahol a forradalom elítéltjei közül rengetegen raboskodtak, és amelynek udvarán sokakat ki is végeztek.

Közép- és Kelet-Európában elsőként Magyarország döntött úgy, hogy legyen emléknapja a kommunizmus áldozatainak, akikről először 2001. február 25-én emlékeztek meg az Országgyűlésben és az ország középiskoláiban, s azóta minden évben tartanak emlékünnepségeket. Az Országgyűlés 2000. június 13-án elfogadott határozata minden év február 25-ét a kommunizmus áldozatainak emléknapjává nyilvánította.

Az emléknap időpontja arra utal, hogy 1947-ben a szovjet megszálló hatóságok ezen a napon tartóztatták le Kovács Bélát, a Független Kisgazdapárt (FKGP) főtitkárát, akit országgyűlési képviselőként mentelmi jog védett. Ez volt az első lépés Magyarországon a totális egypárti diktatúra kiépítése felé, amely a kommunistáktól még távolságot tartó erők megfélemlítésével, az FKGP feldarabolásával járt, s egyben megnyitotta az utat Nagy Ferenc miniszterelnök májusi eltávolítása előtt.

A Jobbik a Gyurcsány-kormány idején állított "vaskefeemlékmű" mellett emlékeztet arra, hogy több mint két évtizeddel a rendszerváltoztatás után sem történt meg a kommunista bűnösök elszámoltatása. A nemzeti párt egyben Gyurcsányék "vaskefeemlékművének" eltávolításáért is felszólal a 17:30 kezdődő demonstrációján.