A kormány áll a korrupció felszámolásának útjában?

Az ország a rendszerváltás óta államadósságának mintegy két és félszeresét veszthette el, a kormány mégsem működik együtt a korrupció elleni harcban.

Staudt Gábor közölte: hétfőn valamennyi felszólalásuk a korrupció elleni harcot szolgálja, és ez nem véletlen. A képviselő arra hívta fel a figyelmet, hogy álláspontjuk szerint a kormány nem csak a korrupció ellen nem lép fel, hanem egyenesen elszabotálja az az elleni harcot.

A frakcióvezető-helyettes emlékeztetett, hogy az utóbbi időben a Jobbik több javaslatát is lesöpörték az asztalról.

Ilyen volt az, hogy

  • nem támogatták az elévülhetetlenséget, ami politikusok esetében a későbbi elszámoltatást garantálhatta volna

  • nem támogatták a mentelmi jog eltörlését

  • nem támogatták azt, hogy képviselők gazdasági bűncselekmény esetén dupla büntetést kapjanak

  • nem támogatták a közeli hozzátartozók vagyonnyilatkozatának nyilvánosságra hozatalát

  • nem támogatták a kötelező vagyonosodási vizsgálat bevezetését, amit a honatyáknak minden ciklus végén el kellene végeztetniük a közeli hozzátartozóikkal együtt

  • nem támogatták a román példára felszállítandó Korrupcióellenes Ügynökség felállítását sem

Óriási összegek

Staudt Gábor arról beszélt, hogy korrupcióellenes javaslataikra azért van szükség, mert az ország a rendszerváltás óta jelentős, a brit Tax Justice Network jelentése alapján államadósságának mintegy két és félszeresét veszthette el, jellemzően korrupciós, offshore-úton.

"Nehéz azt mondani, hogy ezt a pénzt nem lopták el, mert ellopták. Azt szeretnénk megtudni, hogy kik voltak ezek" – fogalmazott.

Ez egyébként -tette hozzá Staudt- azt jelenti, hogy az elmúlt 25-30 évben Magyarország a világ 12. legtöbb pénzt elvesztett országa, Európában pedig a legelső.