A kormány meghajolni látszik a választói akarat és a Jobbik szándéka előtt

Kivezetésre kerülhet a letelepedési kötvény, az alkotmánymódosítás szövegével a Fidesz, a KDNP és a Jobbik is egyetért. 

Biankó csekket nem tölt ki a Jobbik

Volner János arról tájékoztatta a sajtót a négypárti egyeztetés után, hogy következetesen képviselték a Jobbik álláspontját: se Juncker, se Rogán ne telepíthessen migránsokat Magyarországra, se ingyen, sem pedig pénzért. A frakcióvezető elmondta, a párt álláspontját elsősorban biztonsági megfontolásokból alakították, és a magyar emberek biztonságának megőrzése érdekében szeretnék elérni a letelepedési kötvények megszüntetését. Továbbá az is fontos célkitűzése volt a Jobbiknak, hogy felszámolásra kerüljön egy olyan korrupciós mechanizmus, amelynek résztvevői a Fidesz vezető politikusaihoz, Rogán Antalhoz, illetve a kormányzat háttéremberéhez, Habony Áprádhoz szorosan, baráti szálakkal kötődnek.

„Ebben eltökéltek vagyunk, enélkül nem lesz alkotmánymódosítás”

- tette hozzá Volner János.

A frakcióvezető arról is beszámolt, hogy a tárgyalások elején a kormány meg szerette volna őrizni a letelepedési kötvényeket, azonban a Jobbik kérlelhetetlen volt. Csak a letelepedési kötvények nélkül tudják támogatni az alkotmánymódosítást.

Volner emlékeztetett rá, hogy a választók 98 százaléka egyértelműen kifejezte, a migráció minden formáját elutasítják. A frakcióvezető úgy fogalmazott: a kormány megpróbált taktikázni, de most meghátrálni látszik a választói akarat és a Jobbik szándéka szerint. A kormány kivezeti a letelepedési kötvényt, és a Jobbik törvényes garanciát kap arra, hogy nem is fog visszavezetésre kerülni. Hozzátette: biankó csekket azonban a Jobbik nem hajlandó kitölteni, és csak akkor fog hozzájárulni az alkotmánymódosításhoz, ha az eredeti szándékukhoz megfelelően el tudják fogadtatni Orbánékkal, hogy se letelepedési kötvényekkel, se másképp ne lehessen migránsokat befogadni.

„Ha ezt elérjük, mind az ország biztonságát, mind pedig a korrupció elleni harcot tekintve egy óriási előrelépést teszünk Magyarországon”

- vélte Volner János.

 

Az M1 elébe ment a Habony-műveknek

A köztévének mindössze egyetlen kérdése volt a négypárti egyeztetés után tartott jobbikos sajtótájékoztatón (persze nem a letelepedési kötvényekkel és az alkotmánymódosítással kapcsolatban), mégpedig az: mit szól Volner ahhoz, hogy „sajtóhírek szerint a bőnyi lövöldözésben érintett személy a Jobbikhoz köthető Magyar Nemzeti Arcvonal vezetője”. „Most nem gondolja komolyan ezt a kérdést?” - kérdezett vissza Volner János, aki szerint a köztévének inkább arra kellene ügyelnie, hogy ne a Habony-művek fideszes pletykaportáljaira hivatkozzon. A frakcióvezető utalt rá, hogy október 23-án a kormányközeli Habony-művek sajtója egy meg sem történt provokációról számolt be a Jobbik rendezvényén. A köztévé riporterének kérdésére a politikus hozzátette: „Ezek penetráns hazugságok.” Azt nem tudni, a köztévé riportere milyen sajtóhírekre hivatkozott, mert Volner János sajtótájékoztatójának kezdetéig egyetlen sajtóorgánum sem írt arról, hogy a Jobbiknak bármilyen köze lenne a Nemzeti Arcvonalhoz. A kormányközeli sajtó csak ezután kezdte el lejárató médiahadjáratát.

 

Kósa: a letelepedési kötvények ügye finanszírozási kérdés

Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője a négypárti egyeztetés után tartott sajtótájékoztatóján elmondta: a Fidesz, a KDNP és a Jobbik egyetért az alkotmánymódosítás szövegével, de politikai kérdések még fennmaradtak. Kósa arról is beszámolt, hogy Jobbik továbbra is fenntartotta azt a véleményét, hogy ki kell vezetni a letelepedési kötvényt. A Fidesz szerint azonban a letelepedési kötvénynek semmi köze az alkotmánymódosításához, „a kötvények ügye finanszírozási kérdés”.

Az LMP álláspontjáról Kósa azt mondta, a párt csak később dönt arról, hogy a szöveg ismeretében támogatják-e az alkotmánymódosítást vagy sem.

Kósa összegzése szerint a törvényalkotási bizottság elé kerülő alkotmánymódosítás szövege „minden igényt kielégít, kompromisszumos, mindenkinek benne van a saját javaslata”, „innentől kezdve a politikai kérdések maradtak fenn”, de ezeket a frakcióközi megbeszélésen nem tűzték ki célul.

Sajtóinformációk szerint az Országgyűlés akár már két hét múlva szavazhat a letelepedési kötvény kivezetéséről.