A kormány veszélybe sodorta az embereket a kéményellenőrzések ritkításával

Budapesten közel kétszázezer gáztüzelésű kémény kötelező ellenőrzése marad el – jelentette ki Tokody Marcell, a Jobbik fővárosi képviselője csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján a Fővárosi Közgyűlés legutóbbi ülésén napirendre került előterjesztésre utalva.

A Jobbik képviselője a kormányra hárította a felelősséget amiatt, hogy a szakmai szervezetek ellenzésével szemben rossz jogszabályi módosítást fogadtattak el.

„Ha az elmaradó ellenőrzésekből probléma adódik, ne adj' isten szénmonoxid mérgezést szenvednek emberek, akkor azért kik lesznek a felelősök?”

- ismételte meg a Fővárosi Közgyűlésben is feltett kérdését Tokody Marcell.

Az ülésen Kovács Balázs, a Fővárosi Kéményseprőipari (FŐKÉTÜSZ) Kft ügyvezető igazgatója azt válaszolta: a Főváros és a szakmai szervezetek is a kormány politikájával ellentétes álláspontot képviseltek. Arra hívták fel a figyelmet, hogy komoly veszélyhelyzet alakulhat ki a ritkuló ellenőrzések miatt.

Rossz ómen: kéményseprők tüntettek az Országház előtt

Közös sajtótájékoztatót tartott Szilágyi György, jobbikos országgyűlési képviselő és Vámos Csaba, a Kéményseprők Országos Szakszervezete (KOSZ) elnöke hétfőn, az Országház főbejárata előtt.Az apropót a KOSZ petíciója szolgáltatta, amelyet a politikus egy azonnali kérdéssel együtt mutat majd be a Tisztelt Ház képviselőinek.A Fidesz a rezsicsökkentés oltárán már egyszer feláldozta a kéményseprői szolgáltatást - emlékeztetett Szilágyi, aki utalt arra a jelképes, pár száz forintos lakossági díjcsökkentésre, amivel viszont nagyon nehéz helyzetbe hozta a kéményseprő cé

A Jobbik fővárosi képviselője elmondta: az októberi katasztrófavédelmi jelentés szerint az idei évben tíz halálos áldozatot követelt a szén-monoxid mérgezés. Tavaly kilencen haltak meg egész évben, az idei fűtésszezon pedig még el sem kezdődött. Tokody Marcell arra is kitért, hogy Vámos Csaba, a Kéményseprők Országos Szakszervezetének elnöke egy televíziós műsorban arról beszélt: jelenleg már tizennégy áldozata van a szén-monoxid mérgezésnek.

Szilágyi György országgyűlési képviselő emlékeztetett rá: a Jobbik már a törvénymódosítás tárgyalásánál is jelezte, a kéményellenőrzések ritkítása súlyos katasztrófát okozhat.

„A Fidesz-kormány közveszélyes"

A jobbikos képviselő azt mondta, hogy a Fidesz arroganciája, nagyképűsége és szakmaiatlansága oda vezethet, hogy emberek százezreit veszélyezteti. Hozzátette: azért is rejt veszélyeket magában a kéményellenőrzések esetleges ritkítása, mert"a szakma megítélése szerint ez az intézkedés több száz emberéletet is követelhet évente".Szilágyi György elmondta: elegendő szakember híján a kéményseprők már most is inkább mennyiségi, mint minőségi munkát végeznek.

"Meggyőződésünk, hogy a katasztrófavédelem nincs felkészülve ennek a feladatnak az ellátására, nincs megfelelő emberanyaga, nincs megfelelő eszköze rá" – mondta Szilágyi György. Ugyanakkor hozzátette: Vágó Sebestyén országgyűlési képviselővel törvénymódosító javaslatot nyújtottak be Az Otthon Melege Program tüzelőberendezések korszerűsítése érdekében történő megnyitásának szükségességéről címmel.

A Jobbik javaslata szerint szükséges lenne támogatni a kémények felújításával, kibélelésével, vagy éppen korszerűsítésével kapcsolatos munkálatokat; a korábbi nyílt égésterű tüzelőberendezések kötelező, illetve az azzal kapcsolatos berendezések cseréjét, korszerűsítését, továbbá olyan jó minőségű, laboratóriumi körülmények közt bevizsgált, és a kéményseprők által is javasolt szénmonoxid-riasztó készülékek megvásárlását és beüzemelését, amelyek megfelelnek a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH), illetve a Tűzvédelmi Hatóság előírásainak.

A Jobbik indoklásában arra is kitért, hogy a fenti költségek háztartásonként akár 1-2 millió forintra is rúghatnak, amelyeket egy átlagos keresetű háztartásban képtelenek a családok kigazdálkodni, tekintettel arra, hogy egy kazáncsere költsége minimálisan a legolcsóbb, 300 ezer forintos kondenzációs készülék esetén is legalább 800 ezer forint (a készülékcsere mellett az új égéstermék-elvezető kialakítása, továbbá a korábbi fűtésrendszer kompatibilissé tétele az új tüzelő berendezéshez, valamint a tervezés és kivitelezés költségei).

„A költségekhez történő lakossági hozzájárulás természetesen követelmény, a 80%-os támogatási arány azonban arra tekintettel került megállapításra, hogy a teljes költség igen magas, annak egy részét kigazdálkodni is nagy terhet jelent egy - nagyrészt rászoruló - család számára. Az érintett háztartások hozzávetőleges számával kalkulálva a teljes támogatási összeg több milliárd forintot tehet ki” - olvasható a Jobbik javaslatában.

Szilágyi György szerint a kormány törvénymódosítása miatt jelenleg a lakosság egy részének nincs kéményellenőrzése, a másik részének meg ingyenesen leellenőrzik a kéményét, de ha ott bármilyen hibát találnak, "akkor magára hagyják az embereket ezzel a problémával".