A kormánynak is eszébe jutott elszámoltatni a kommunista főbűnösöket

Egy kommunista rendszerek bűneit vizsgáló különleges intézmény létrejöttén gondokodnak. Az érintettek persze közben már szinte mind meghaltak.

Az államtitkár az Észtország fővárosában a totalitárius diktatúrák európai áldozatainak világnapja alkalmából tartott konferencia szünetében telefonon elmondta: a nyilatkozat történelmi lehetőséget biztosít arra, hogy a náci bűnök mellett a kommunista bűncselekmények is előtérbe kerülhessenek, az elkövetőket pedig elszámoltathassák.

25 éves mulasztás

Az elszámoltatás azonban meglehetősen nehézkes lesz. Ugyanis azt közvetlenül a rendszerváltás után kellett volna megtenni. A kommunista rendszer véreskezű vezetői szinte kivétel nélkül életük végéig luxusnyugdíjat és egyéb juttatásokat élvezve, mindenfajta felesőségre vonást megúszva távoztak csendben az élők sorából. Ehhez pedig az elmúlt 25 év összes kormánya lelkesen asszisztált.

Az 1956-os megtorlások vezéralakjának számító Biszku Béla ellen is csak azután indult eljárás, hogy a jobbikos képviselők, Novák Előd és Szilágyi György feljelentést tettek ellene kényszervallatás, felbujtóként elkövetett emberölés, a magyar állam területe elleni hűtlenség és felségsértésért. Biszku ügyében júniusban a másodfokon eljáró ítélőtábla új eljárást rendelt el, vagyis 25 évvel az állítólagos rendszerváltozás után tovább kell várni arra, hogy jogerős ítélet szülessen egy volt állampárti vezető ellen.

Az elmúlt 25 év, különösen a Fidesz–KDNP-kormányok szégyene, hogy még mindig nem történt meg az állambiztonsági múlt, így többek közt az ügynöklisták feltárása, a pártállami vezetők elszámoltatása és közéletből való kitiltása, valamint a kommunista luxusnyugdíjak megvonása, s ezekre kormányzati szándék sem nagyon volt eddig.

Más országok is ott voltak

A konferencián az észt és a magyar félen kívül képviseltette magát Csehország, Grúzia, Lengyelország, Litvánia és Portugália is - tette hozzá.

Az úgynevezett tallinni nyilatkozatban egyebek mellett az áll, hogy a támogatóknak fel kell lépniük a totalitárius rendszerek ellen, függetlenül attól, hogy mely ideológia talaján állnak, illetve milyen formában jelentkeznek.

Rögzítették azt is, hogy a totalitárius rendszerek által elkövetett bűncselekmények áldozatainak joga van az igazságszolgáltatáshoz. Sajnálatos módon a kommunista rendszerek bűnei miatt indított nyomozás és vádemelés elégtelen és következetlen volt egyes országokban.

A jelenleg működő, nemzetek feletti bíróságok hatásköre nem terjed ki a kommunista rendszerek által elkövetett korábbi bűncselekmények kivizsgálására és a bűnösök megbüntetésére.

"Szükségesnek tartjuk annak a lehetőségnek a vizsgálatát, amely eredményeként nemzetek feletti együttműködés keretében egy, a totalitárius, köztük a kommunista rendszerek bűneit vizsgáló különleges intézmény jöhessen létre, miként ez a nácik által elkövetett bűncselekmények vizsgálata és a bűnösök megbüntetése esetében történt" - sorolta az államtitkár a dokumentum pontjait.

A nyilatkozat támogatói felszólítottak minden európai országot, hogy erkölcsileg és anyagilag támogassa a totalitárius rendszerek történetének vizsgálatát, megakadályozva ezzel a történelmi tények manipulálását és előmozdítva a vizsgálatok eredményének bemutatását.

Répássy Róbert szerint a konferencián fontos téma volt továbbá a Biszku-ügy, a jelenlévők nagy érdeklődést tanúsítottak ezzel kapcsolatban.