A közszféra bérezésében tenne rendet a Jobbik

Ezért a jobbikos, illetve a párttal szimpatizáló önkormányzati képviselőket tömörítő érdekképviselet arra kéri tagjait, hogy terjesszenek elő 20 százalékos alapemelést a saját testületükben.

Ez 45 ezer forintot jelentene a jelenlegi 38 ezer 650 forint helyett – mondta.

A politikus közölte: ő Dunakeszin és a Pest Megyei Közgyűlésben már megtette javaslatát, de nem vették napirendre azt, s benyújtották az indítványt Jászberényben és Szegeden is.

Megalázó

Hegedűs Lorántné, a Jobbik országgyűlési képviselője megalázónak nevezte, hogy egy középfokú végzettségű köztisztviselőnek 33 évig kell dolgoznia ahhoz, hogy többet keressen, mint a garantált bérminimum.

Noha megállapodás született a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) és az Emberi Erőforrások Minisztériuma szerdai sztrájktárgyalásán, az mégis döbbenetes, hogy közalkalmazotti státuszban lévőknek évtizedekig tart, hogy nettó 100 ezer forint bért kapjanak – mondta.

Az ellenzéki képviselő kijelentette: félmegoldás nem megoldás, átfogóan kell rendezni a helyzetet, például azt, hogy a bérpótlékok épüljenek be a bérbe, és emelkedjen a bértábla.

Hegedűs Lorántnét az MTI kérdezte a polgármesterek fizetésének rendezésére készülő új bértábláról. Azt felelte: 2014-ben durva csökkenés volt az 1500 főnél kisebb lakosú települések vezetőinél, miközben itt a polgármester "maga a hivatal", a 0-24 órás szolgálata megérdemel egy tisztességes fizetést. Azt javasolta, hogy a számított köztisztviselői létszámba számítsák bele a polgármestert is, azaz a bérét ne a település, hanem az állam fizesse.