A lengyel Ruch Narodowy terepszemlét tartott a magyar határnál

A lengyel küldöttség Budapest mellett ellátogatott Röszkére, Ásotthalomra, illetve Beremendre és Magyarbólyra is.

Witold Tumanowicz, a lengyel Nemzeti Mozgalom vezetőségi tagja köszönetét fejezte ki Magyarországnak és a magyar embereknek a keresztény Európa védelmében kifejtett erőfeszítésekért. Mint fogalmazott: 

Lengyelországot egyelőre csak kis mértékben érinti a bevándorlás és az ezzel összefüggő problémák halmaza, de a jelenlegi trendeket tekintve már csak idő kérdése, hogy mikor jelenik meg nagyobb számú migráns csoport a lengyel városok pályaudvarai körül.Tumanowicz elmondta még: a közelgő választásokon várhatóan megbukó liberális kormány mindent elkövet annak érdekében, hogy a bevándorlókat az Európai Unió Lengyelországban telepíthesse le. Ez a nemzetellenes politika vezetett a lengyel kormány árulásához a múlt heti brüsszeli szavazáson, mely során a bevándorlók letelepítéséről döntöttek az uniós belügyminiszterek.

Mint ismert, a lengyelek nem álltak ki a közép-európai cseh-szlovák-magyar-román tömb mellett a szavazáskor és ezzel gyakorlatilag jó időre be is döntötték a visegrádi országok eddig sem túl acélos együttműködését, a V4-et. A Ruch Narodowy vezetője ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott:

 „megbocsáthatatlan bűnt követett el a lengyel kormány a közép-európai szövetségeseivel és különösen a testvéri Magyarországgal szemben és mi, lengyel hazafiak csak reménykedni tudunk abban, hogy a magyarok egyszer még megbocsátanak ezért a lengyeleknek”.

Krzysztof Bosak, a Nemzeti Mozgalom alelnöke ezzel kapcsolatban arra kérte a magyar embereket, hogy ne azonosítsák a népszerűsége mélypontján lévő lengyel kormány gyalázatos tettét a lengyel emberek akaratával.

A lengyel küldöttség a látogatás első napján a röszkei határkerítést tekintette meg, majd a közeli Ásotthalmon Fackelmann István alpolgármester és a mezőőrök vezetésével a településen tapasztalható állapotokat mérte fel. Ásotthalom alpolgármestere szerint a kerítés megépítésével és a szigorú új jogszabályok életbe lépésével jelentősen csökkent az illegális határátlépők száma, de még mindig napi 100-150 olyan külföldit fognak el, akik a határkerítést megrongálva vagy az alatt átmászva jutnak be az országba. Döntő többségük azért tud még mindig bejutni az országba, mert a kerítés mellett még mindig nincs elégséges számú élőerős védelem. Fackelmann István elmondta azt is, hogy az illegális bevándorlók hónapok óta keserítik meg Ásotthalom életét; a migránsok önkényesen foglaltak el üresen álló házakat, tanyákat, tették tönkre a helyi gazdák szántóföldjeit, terméseit és többször okoztak erdőtüzet a település határában. A lengyel küldöttség szemtanúja volt az ásotthalmi mezőőrök sikeres akciójának is, mely során egy nyolcfős pakisztáni csoport került elfogásra a település szélén. Erről az akcióról egyébként a helyszínen forgató orosz Pervij Kanal televíziós stábja is beszámolt.

Ezt követően a lengyel delegáció a horvát-magyar határon lévő Beremend határátkelőt tekintette meg, ahol a bevándorlók szervezett utaztatása és a határkerítés építése zajlik jelenleg. A horvátok napi két-három turnusban buszokkal hozzák a magyar határra a migránsok több száz fős csoportjait; a két határállomás között pedig étellel, itallal fogadják őket a humanitárius szervezetek. A magyar határon szolgáló rendőrség a bevándorlók csomagjait csak alig-alig vizsgálja át; ellentétben a lengyel küldöttség autójával, melyet tüzetesen átvizsgáltak a magyar hatóság emberei… A migránsokat ezután a magyar oldalon Ikarus buszokra rakják és a közeli Magyarbóly vasútállomásán terelik fel őket különvonatokra, melyek megállás nélkül mennek Ausztriáig.

A Nemzeti Mozgalom delegációja pénteken az Országházban találkozott jobbikos képviselőkkel és a  frakció munkatársaival. Szóba került a közelgő novemberi varsói Függetlenségi Menet is, mely a tervek szerint ezúttal egy hatalmas bevándorló-ellenes tüntetés lesz, a korábbi években megszokott több tízezer résztvevővel. Farkas Gergely elmondta, hogy a Jobbik IT idén is nagy létszámú delegációval készül a lengyel fővárosba. A megbeszéléseken szóba került az október 25-én sorra kerülő lengyel parlamenti választás is, melyen a Ruch Narodowy a májusi elnökválasztáson 21%-ot elérő, rendszer- és elitellenes Pawel Kukiz választási szövetségének tagjaként indul. A tárgyalások értelmében a Ruch Narodowy négy területi választókörzetben szerezte meg a lista első helyét; jó szereplés esetén pedig várhatóan 5-6 parlamenti mandátumnak örülhet majd a mozgalom.

A lengyel delegáció tagjai elmondták továbbá azt is, hogy a hétvégén Lengyelország minden nagyobb városában bevándorlóellenes tüntetéseket szervezett a Nemzeti Radikális Tábor és az Össz-lengyel Ifjúság, melyeken több tízezren voltak.

Szombaton az Uránia Nemzeti Filmszínházban zajló Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválra látogatott el a lengyel küldöttség, ahol megtekintették az Érpatak polgármesteréről, Orosz Mihály Zoltánról készült „Érpataki modell” című „dokumentumfilmet”, melyhez angol feliratot is biztosítottak a szervezők. A lengyel delegációnak tetszett, hogy a nyilvánvalóan ellenséges hangvételű film teltházas premierjére nagyon sok nemzeti radikális fiatal is megjelent a helyszínen, kissé elrontva ezzel a liberális közeg felhőtlen szórakozását. Krzysztof Bosak szerint a dokumentumfilm teljesen egyoldalú volt, az izraeli-holland rendező Benny Brunner – aki állítása szerint gyűlöli a nacionalizmust – kísérletet sem tett arra, hogy Érpatak életét és a polgármester által visszaszorított bűnözés tényét objektívan mutassa be. Mint fogalmazott:

 „a filmben minden érpatakinak jutott megszólalási lehetőség, egy valakit kivéve: a tisztességes és becsületes magyar embert”.

Különösen tetszett a lengyeleknek a közösséget építők és a közösséget rombolók megkülönböztetése; mint mondták: ennek a felosztásnak Lengyelországban is bőven lenne létjogosultsága. A lengyelek a film utáni beszélgetésen gratuláltak Orosz Mihály Zoltánnak és sok sikert kívántak neki további munkájához. Ezt követően a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom tagjaival és Zagyva György Gyulával, a mozgalom társelnökével beszéltek az elmúlt napokban szerzett tapasztalataikról és a lengyel nemzeti oldal előtt álló kihívásokról.

Lengyel barátainkat már sokadik alkalommal köszönthettük hazánkban, reméljük, hogy október végén már parlamenti pártként üdvözölhetjük a lengyel Nemzeti Mozgalmat és az európai nemzeti radikális pártok családja egy újabb taggal gyarapodik.

 

Szabó Balázs és Fodor Tamás