A liberálisok királycsináló szerepben Horvátországban

Fej-fej mellett  a jobb-és a baloldal. Egyedül egyikük sem tud kormányt alakítani. Most mindketten a liberálisoknak udvarolnak. 

99,8 százalékos feldolgozottságnál a korábbi eredményektől eltérően, ismét fej fej mellett áll a két horvát vezető párt, a jobbközép ellenzéki Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) és a Szociáldemokrata Párt (SDP) vezette két választási szövetség a vasárnapi parlamenti választások után.
 
A friss reggeli adatok szerint 
a HDZ vezette jobboldali szövetség 59, míg az SDP irányította koalíció 56 mandátumot szerzett 
a 151 tagú törvényhozásban. A harmadik legtöbb mandátuma a Híd Függetlenek Listájának (Most) jutott, ők 19 képviselői helyre számíthatnak jelen állás szerint.
 
Átlépi az ötszázalékos parlamenti küszöböt a régió autonómiájáért küzdő Isztriai Demokratikus Gyűlés (IDS), akárcsak a radikáljobbos Szlavónia és Baranya Horvát Demokratikus Szövetség (HDSSB) és Milan Bandic zágrábi polgármester pártja, a BM 365, a Sikeres Horvátország párt, valamint az Élő Fal (Zivi zid, amit valamiért az MTI nyomán az egész hazai sajtó "Élőláncnak fordít) politikai szervezet. Utóbbi leginkább a lengyel választásokon harmadik helyre befutó Pavel Kukiz pártjához hasonlít. Mindkét erő sajátos szövetségben egyesíti a bal-és jobboldali radikális erőket a rendszerellenesség zászlója alatt. Az év elején még 9-10%-os eredmény jósoltak nekik az elemzők, ám a protestszavazatok nagy részét végül a Most gyűjtötte be, így az Élő Falnak csak egy mandátumot sikerült szereznie. 

Ki kivel van?

Már a választások éjszakáján megkezdődött a licitálás a Most szavazataira. A HDZ a parlamenti alelnöki széket ajánlotta fel nekik, a szocik ennél is magasabbra helyezték a lécet. Egyikük egyszerűen azt nyilatkozta:
"Bármit aláírunk, amit a Most elénk rak"
A királycsináló szerepbe került harmadik helyezett politikai erőt a médiában "középpártként" emlegetik, a magyar sajtóban az LMP-hez is hasonlították már. Ez azonban csak annyiban igaz, hogy ők is elutasítják a két nagy párt váltógazdálkodására épülő korrupt politikai rendszert. Programjuk azonban - a zöld-balos LMP-vel szemben - alapvetően neoliberális koncepció. Fő eleme az állam visszaszorítása, elnökük, Bozo Petrov pedig tegnap esti beszédét pedig akár Gyurcsány Ferenc, vagy Bajnai Gordon is mondhatta volna. Szerinte ugyanis
 fájdalmas megszorítások várnak az országra, amelyek ugyan érinteni fogják majd mindenki családját és barátait, de elkerülhetetlen a bevezetésük. 
A patthelyzetet teljessé teszi, hogy az isztriai autonomisták a szocdemek szövetségeseinek számítanak, hiszen a jobboldal mereven elutasítja regionalista elképzeléseiket. Nekik három képviselőjük lesz a Száborban, így a balos-jobbos felállás már 59-59 mandátum. Igaz, a szalvóniai radikáljobbosok (HDSSB) a konzervatívok természetes szövetségeseinek tekinthetők. Felértékelődhetnek a kisebbségek képviselőinek szavazatai is. A szerbek három, a többi nemzetiség (köztük a magyarok is) összesen további öt mandátummal bírnak. 

A magyarok is

Nem kevésbé megosztottak a horvátországi magyarok sem. Nekik garantált egy mandátumuk van a törvényhozásban, erről dönt a mintegy 14 ezer magyar választópolgár.
 
A két magyar párt jelöltje fej-fej mellett végzett.
 
Juhász Sándor, az inkább baloldalinak tartott Magyar Egyesületek Szövetségének (MESZ) jelöltje a szavazatok 50,24 százalékát, míg Jankovics Róbert, a jobboldali Horvátországi Magyarok Demokratikus Közösségének (HMDK) jelöltje a szavazatok 49,76 százalékát szerezte meg.