A ló

A ló őseink leghűségesebb társa, ezért hozzá sok hiedelem fűződik. A népmesékben is a táltos ló segít gazdájának, vele együtt tudja a hős megoldani a lehetetlennek tűnő feladatokat.

A magyar hagyomány különösen ügyel arra, hogy a lovat meg ne igézze a boszorkány, ezért amikor bevezetik az istállóba, különös mozdulatokat végeznek. Az épület küszöbe alá mogyoróvesszőt ásnak, hogy a gonosz elkerülje őt. A betegség elől a kötőfékbe szamárbőrt fonnak. Karácsonykor az itatóvízbe piros almát tesznek, hogy az állat egész évben egészséges legyen. Vízkeresztkor az asztal alá szalmát raknak, majd azt adják a lónak.

A fényes szőrért

A népmesékben sokszor olvasunk fényes, aranyszőrű lovakról. Ha a gazdája fényesre keféli a lovat Luca-nap éjszakáján, akkor szőre egész évben fényes lesz. Máshol úgy vélik, hogy az a ló lesz a legszebb, amelyet Szent György nap éjjelén tizenkét gazdától lopott szalmából etetnek és tizenkét kútról hozott vízből itatnak.

Lovas és lova

Az istenek és a hősök mindig lovon jártak vagy ló vontatta szekéren, de maguk a lovak is gyakori szereplői a mitológiai történeteknek. Legelőször a mi lovas elődeink, a szkíták honosították meg a lovat az eurázsiai térség nagy részén és tőlük terjedt el a lovak tisztelete. A lovak fontos szerepet játszottak a népek vándorlásában, békében megbecsült társai, háborúban pedig segítői voltak az embernek. Gyakran hozták összefüggésbe őket a mindennapi élettel és a jóslásokkal. Az azerbajdzsánok szerint a lovak jó szerencsét hoznak. Az őseik úgy gondolták, hogy Isten szekerét négy ló húzta. Ezért ha lóról álmodnak, az álom valóra válását remélik. Mikor meghal a ló gazdája, a lova könnyeket hullat. Sajnos, a híres kaukázusi ló már nagyon kis számban maradt meg, azok többségében Karabahban, az örmények által megszállt területeken maradtak.

Betegség előjele

A népi gyógyászok úgy tartják, ha a ló a ház kapuja előtt nyerít, betegség előjele a ház lakói számára. A ló leheletének belégzése gyógyír a szamárköhögésre, de az is hatásos, ha a beteg visszafelé ülve lovagol meg egy fekete-fehér tarka lovat. A bibircsókok elmúlnak, ha lószőrrel szorosan körbe kötik azokat. Egy szőrszál megevése a ló sörényéből, gyógyulást hoz a bélférgek és giliszták ellen. Még a 18. században azt hitték, hogy a lovak patáinak belső részén lévő szaruréteg gyógyítja a rákot, megszárítva, porrá őrölve, tejben kellet meginnia a betegnek. Bármely lóval kapcsolatos álom nagyon szerencsés; még a halottas kocsit húzó tolldíszes lovakról való álmodás is jó jel, ugyanis esküvőt jelez előre. Az álomban látott tarka ló ugyancsak nagy szerencsét jövendöl.

B