A lópatkóhoz fűződő hiedelmek

A növekvő félholdra emlékeztető lópatkót a szerencsét hozó amulettnek tartották, a néphit szerint varázslatos ereje megvédi az embert az ártó szellemektől. Jóformán mindenki ismeri azt a babonát, miszerint lópatkót találni szerencsét jelent. Ha azonban eldobják vagy elajándékozzák, a szerencse vele együtt elszáll. Az ajtó fölé kifüggesztett lópatkó szerencsét hoz a ház népének, megvéd a baj és betegség ellen. 

Szerencsés helyen

A lópatkó szerencsét hoz, védelemmel lát el, ha “U” alakban helyezzük el, tehát a szárai felfelé állnak. 
 
Megsokszorozhatjuk esélyünket, ha hét darab szöggel erősítjük a ló lábára. Az emberek képzeletében már a lópatkó alapanyaga, a vas is mágikus erővel bír, állítólag a fém távol tartja az ördögöt. Ha a patkót “U” alakban szegelik fel hét vasszöggel a kapura, akkor az olyan lesz, mint máshol a védelmező szarv, a ház ősi őrzője. Szokásos a patkó fordított, „U” alakban való elhelyezése, amely elhárítja a bajt és gazdagságot vonz a házakba. Küszöbre is szokták helyezni úgy, hogy befelé álljon a szára, mert az behozza a szerencsét a házba. 

Szobán belüli patkó

A hálószobában kiszögelt lópatkó elűzi a lidérces álmokat. A régiek hiedelme szerint a termékenység jele is, amely nemcsak pénzhez, hanem gyermekáldáshoz is segíti a háziakat.