A magyar álláspont nem változott: tovább kell tárgyalni az amerikai multikkal

A Külügyminisztérium szerint a tárgyalóasztalnál tudjuk érvnyesíteni az érdekeinket.

Ahogy az várható volt, már a bejelentés napján nagy balhé volt Brüsszelben, az Európai Bizottság részéről Ignacio Garcia Bercero, az Európai Unió (EU) főtárgyalója vette védelmébe az EU és az Egyesült Államok közt formálódó szabadkereskedelmi egyezményt. Bercero több ízben is „teljesen tévesnek” és fél információkon alapulóknak nevezte a Greenpeace által levont következtetéseket. A környezetvédő szervezet pedig képmutatónak nevezte a blogjában az állításokat módszeresen cáfoló Cecilia Malmström kereskedelmi biztost - írta még hétfő este a Bruxinfo.

[fb_pages_codes:econation]

A főtárgyaló egyébiránt - és önmagának némileg ellentmondva - ígéretet tett arra, hogy ki fogják vizsgálni a kiszivárogtatások eredetét.

[video:https://www.youtube.com/watch?v=egHQxpLh-zE]

Amikor a haverokkal megásnád a nemzetállamok sírját, erre megjelennek tüntető civilek

Érdemes felidézni Cecilia Malmström kereskedelmi biztos blogbejegyzését is:

„Teljesen normális, hogy mindkét oldal lehetőleg minél több célját el szeretné érni a tárgyalásokon. Ez nem jelenti azt, hogy a másik fél meghajol az igények előtt. Ez nem jelenti azt, hogy a felek félúton találkoznak. Olyan területeken, ahol az álláspontjaink túl távol állnak egymástól, egyszerűen nem fogunk megállapodni. Ebben az értelemben, számos riogató címlap sztori vihar egy pohár vízben”.

Naivitás vagy tudatos félrevezetés? Vagy esetleg tényleg ennyire erős az Unió érdekérvényesítő képessége?

Mivel a tárgyalások titkosak ezért kénytelenek vagyunk a politikusok nyilatkozataira hagyatkozni. Kedden Matthias Fekl francia külkereskedelmi miniszter egészen élesen kritizálta a formálódó szabadkereskedelmi egyezményt:

„jelenlegi állapotában ez egy rossz üzlet, megvalósulása tönkretenné a tavaly, Párizsban megszületett nemzetközi klíma-védelmi megállapodást”.

A francia tárcavezető véleménye szerint a megbeszélések „minden bizonnyal” lefagynak, hacsak az amerikai álláspontban nem következik be érdemi változás, majd hangsúlyozta a megállapodás veszélyezteti az EU közegészségügyi normáit.

Érdekes, de a magyar a kabinet álláspontjával szemben Fekl szerint a szerződésben nem jelenik meg a francia érdek,

„a TTIP nem tartalmaz garanciákat a francia mezőgazdaság számára és nem nyújt biztosítékot arra sem, hogy a francia kis-és középvállalatok könnyebben juthassanak be az amerikai piacra”

, idézi a figyelo.hu a minisztert.

„Az egyezményt nem lehet tető alá hozni Franciaország nélkül, még kevésbé érdekei ellenére”,

rögzítette a miniszter.

Lapunk a Külgazdasági és Külügyminisztériumhoz (KKM) fordult, kíváncsiak voltunk arra, hogy mennyiben változtatták meg a magyar álláspontot a nyilvánosságra hozott iratok.

Budapesten a helyzet változatlan

"A TTIP-ben jelenleg a tárgyalások közepén tartunk. Szükséges leszögezni, hogy a tárgyalások végéig a megállapodás szövege folyamatosan formálódik, míg a partnereknek minden egyes témában sikerül megállapodásra jutni. A Bizottság mozgásterét a TTIP tárgyalásokban a Tanácstól kapott tárgyalási mandátum határozza meg" - írták válaszukban, majd felhívták arra is a figyelmet, hogy mind a meghatalmazás, mind az átadott EU-s szövegek elérhetőek az Unió honlapján. Ezekből véleményük szerint egyértelműen kiderül, hogy "a megállapodás nem eredményezheti az európai magas szintű környezetvédelmi (ideértve a GMO-t), egészségvédelmi, állat- és növényegészség-ügyi, munkajogi normák szintjének csökkenését".

 

A KKM megállapította, az Egyesült Államokat mint partnert a tárgyalásokon gazdasági vagy tárgyalástechnikai szempontból értelemszerűen szintén a saját érdekei vezérlik.

 

"Magyar részről megerősítjük, hogy a TTIP-pel kapcsolatban a magyar álláspont változatlan. Ahogy dr. Mikola István államtitkár úr részéről az Országgyűlés Európai ügyek Bizottságának legutóbbi ülésén is elhangzott, a magyar érdekeket továbbra is csak a tárgyalóasztalnál, az európai egyeztetési folyamatban tudjuk a leghatékonyabban érvényesíteni" - válaszolta lapunknak a külügyi tárca, majd megismételték: csak akkor érdemes a megállapodást értékelni, ha a tárgyalások végére érünk.

Kérdés, eljutunk-e odáig? Az idő szorít, mert nemcsak Európában, hanem az Egyesült Államokban is egyre nagyobb az ellenállás, a legnépszerűbbnek tűnő elnökjelölt, Donald Trump is nyíltan ellene van az egyezményeknek.

[[nid:184693]]