"A magyarok helyett a fideszes strómanok zsebei feszülnek"

A Jobbik képviselői több mint 800 módosító javaslatot nyújtottak be a költségvetéshez.

Korábban Z. Kárpát Dániel, a Jobbik alelnöke a "kiszáradt gazdaság és a függőség költségvetéseként" jellemezte a kormány javaslatát. A nemzeti párt több mint hatszázmilliárd forint felesleges kiadást lát olyan területeken, mint például a kormányzati kommunikáció, amely helyett szerintük bérlakás-építési programot lehetne indítani, de kiemelt forrást lehetne biztosítani használtlakás-vásárlásra, ingatlanbővítésre és az energetikai korszerűsítésekre -vélik.

A költségvetési módosító javaslatok benyújtása kapcsán a legaktívabb országgyűlési képviselőnek Sneider Tamás, a Jobbik és az Országgyűlés alelnöke bizonyult, aki egymaga több mint 300 módosító javaslatot nyújtott be.

Az alelnököt az Országház folyosóján kaptuk el néhány kérdés erejéig:

Ennyire rossz lenne az idei költségvetés? A költségvetési módosítók mintegy nyolcvan százalékát a Jobbik adta be, Ön személy szerint is több mint háromszázat jegyez.

Nem, a számok nem adják vissza a valós helyzetet, ami sajnos ennél is rosszabb.

A parlamenti pletykák szerint pusztán arról van szó, hogy ezzel is a kormányzóképességüket szeretnék mutatni...

Ezen logika alapján a többi ellenzéki párt a teljes alkalmatlanságát szeretné mutatni? Vannak elképzeléseink, amelyeket szeretnénk is megvalósítani. Nem gondolom, hogy a mi politikai közösségünknek kéne magyarázkodni az elvégzett óriási mennyiségű munka miatt. Abból pedig sosem csináltunk titkot, hogy a választópolgárok igényeinek, a közjónak kívánunk megfelelni. Ez így van rendjén. A brüsszeli és washingtoni igényeket pedig a kormány úgyis kielégíti.

Erős szavak. Azt tudjuk, hogy például kormányzati kommunikációra kevesebbet költenének, de mire csoportosítanának át összegeket?

Például a hazai mezőgazdaság és ipar talpra állítására, amely által rövidtávon is munkahelyek létesülnének, adóbevételek keletkeznének. Aztán itt a van a férfiak korhatár alatti nyugellátásának (Férfiak 40+) finanszírozására vonatkozó elképzelésünk, amely megteremtené az anyagi hátterét a férfiak 40 év munkaviszony utáni nyugdíjba vonulásának.

Adtak be javaslatokat települési, térségi problémák állami költségvetésből történő fedezésére, közlekedési infrastruktúra javítására, oktatási-, szociális- és egészségügyi intézmények létesítésére, bővítésére, felújítására. Nem feszítik szét a költségvetés határait?

A jelenlegi költségvetés a kormánypárthoz köthető strómanok feltőkésítéséről szól, az erőforrások kimentése zajlik. Andy Vajna, Habony Árpád, Mészáros Lőrinc -hogy csak a legismertebbeket említsem- pénztárcáját valóban szétfeszíti úgy az idei költségvetés is, ahogy az a tavalyi esetében is történt. Azonban az egészségügyet például nem lehet csak költségvetési oldalról megközelíteni. Ezért inkább nélkülözzenek a fideszes haverok, de a szociális területek, az oktatás és különösen az egészségügy alulfinanszírozottsága nem tartható tovább.