A magyarok kenyere: nem lesz, ki megsüsse, nem lesz, ki meg(v)egye

Ez még csak a kezdet, ha nem lép közbe a kormány, nagy bajok lesznek.

Z. Kárpát Dániel, a nemzeti néppárt alelnöke szerdai sajtótájékoztatóján reagált arra, hogy a sütőiparban tapasztalható több ezres munkaerőhiány következtében újabb áremelkedés következhet. Mint elmondta, bár az Orbán-kormány a családok kabinetjének nevezi magát, azonban most enged elharapózni egy olyan helyzetet, amely ősszel az alapvető élelmiszerek, ezen belül is a kenyér brutális áremeléséhez vezethetnek.

"Indokolatlanul sújtva ezzel a magyar embereket, családokat

" - tette hozzá.

Szomorú ünnep

Miközben néhány nappal ezelőtt ünnepeltük a magyarok kenyerét, megdöbbentőnek hathat, hogy 2-3 ezer munkavállaló hiányzik a sütőiparból. A szakma szerint csak a bérek emelésével lehetne ezen a helyzeten segíteni, azonban a pékszövetség szerint ezt az újabb költséget már nem tudják kigazdálkodni a sütődék anélkül, hogy ne emeljenek a fogyasztói árakon.

 

Mint ismert, a kenyéráfa csökkentése 2017-ben biztosan elmarad.

Z. Kárpát Dániel megállapította: az Orbán-kormány tökéletesen alkalmatlan a gazdasági válság megoldására, ezt bizonyítja, hogy az áfacsökkentési tervei egyértelműen kudarcot vallottak. Szerinte a kormány ígéretei egy átlagos fogyasztói kosár esetében 6-7 százalékos könnyebbséget jelentenek. A kenyér drágulása elkerülhetetlen, ha a gazdasági kabinet nem avatkozik bele minél hamarabb.

A Jobbik szerint egyidejű és átfogó járulék-, illetőleg áfacsökkentésre lenne szükség ahhoz, hogy olyan gazdasági környezet alakuljon ki, ahol a magyar munkaerő képes megmaradni, megélni.

Grafikonunkon láthatjuk, hogy a külföldön munkavállaló magyarok között sokkal magasabb arányban találunk olyanokat, akik itthon is foglalkoztatottak voltak, mint amennyi a munkavállalók aránya a teljes magyar népességben. A migráció tehát egyértelműen munkavállalási célú.

Áfacsökkentés:

A magyar költségvetésben - a kormány bevallása szerint is - van még tartalék, és ha számításba vesszük azokat a feleslegesnek tűnő fejlesztéseket, "pántlikázott pénzeket", amelyekre biztosítanak központi forrást, kijelenthető, lenne mozgástér arra, hogy az alapvető élelmiszerek és a gyereknevelési cikkek áfáját csökkentse a kormány.

Járulékcsökkentés:

Nem kerülhető el a magyar vállalkozások terheinek csökkentése, annak érdekében, hogy képesek legyenek felvenni a versenyt a hazánkban működő multikkal, és hogy ki tudjanak jutni a nyugati piacokra. Ezen a kettős présen kell lazítani, mert

"egy magára valamit is adó nemzetállamnak kötelessége segíteni a saját piaci szereplőit".

Z. Kárpát Dániel leszögezte, a Jobbik a vállalkozók és a munkavállalók támogatásával segítene a magyar családok helyzetén.

A honatya ígéretet tett arra is, hogy a nemzeti néppárt a közeljövőben sajtótájékoztatók sorozatán fogja bemutatni azt a szakmai koncepciót, amelyet a munkaerőhiány okozta krízis megoldására dolgozott ki a legnagyobb ellenzéki erő. Egyben abbéli reményét is kifejezte, hogy lesz befogadókészség a kormány részéről, elismerte ugyanakkor, hogy a kabinetre gyakran csak a kényszer képes hatni.

Tudta?

Az elmúlt 25 évben 20 millió ember vándorolt nyugatra Kelet-Közép Európából, ezzel átlagosan 7 százalékkal csökkentve térségünk országainak GDP-jét. Különösen fontos a kibocsátó országok szempontjából az országot elhagyó az iskolai végzettség szerinti szekciója. Például a 35-54 éves férfi korosztályt tekintve a külföldön dolgozó 57 százaléka rendelkezik szakmával, míg a magyar népességben ugyanez az arány mindössze 42 százalék.

A "kényszerrel" kapcsolatban felvetettük Z. Kárpát Dánielnek, hogy Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter nem olyan rég több százezer harmadik országbeli munkavállalóval pótolta volna a kivándorolt magyarokat. Az elképzelés, bár nehezen támogatható, de logikus - amennyiben nem tesz érdemben semmit a hazai gazdasági környezet javítása érdekében a regnáló hatalom.

A jobbikos országgyűlési képviselő felháborítónak nevezte, hogy a belső bajokat folyamatosan külső forrásokból próbálják megoldani.

"Magyarországon az elvándorlást kell lassítani, és olyan környezetet kialakítani, amely visszacsábíthatja a külföldön dolgozó magyarokat"

- fogalmazott.