A magyarok látják a legrosszabbnak az egészségügyet és rettegnek legjobban az elszegényedéstől

A világ élvonalában.

Az Ipsos 25 ország megkérdezésével készült What Worries the World (WWW) felméréséből kiderül hogy a legpesszimistább három, egymástól nagyon eltérő helyzetű ország: Mexikó, Franciaország (89%) és Brazília (84%).

A magyarok 82%-a elégedetlen hazája helyzetével,

az olaszokkal azonos mértékben vagyunk borúlátóak.

Az összesített vélemények azt mutatják, hogy a világban a munkanélküliség a legnagyobb gond (39 százalék említi).

Nálunk ez viszont csak a problémarangsor negyedik helyén szerepel, 28 százalékos említéssel. Ennél sokkal aggasztóbbnak tartják a magyarok az egészségügy állapotát (63%) - e tekintetben

az összes vizsgált ország közül mi vagyunk a legelégedetlenebbek.

A lista második helyén a pénzügyi és politikai korrupció (53%) áll.

Az elszegényedéstől és a társadalmi egyenlőtlenségtől való félelem tekintetében szintén élen járunk mind a 25 nemzet között.

Minden második magyar ember retteg attól, hogy elveszti egzisztenciáját.

Holott a vizsgált országok közott olyan, igen komoly szociális problémákkal küzdő országok is vannak, mint Törökország, Peru, Mexikó, vagy Dél-Afrika. Mégis, még ezek a nemzetek is több reményt fűznek az elszegényedés elleni küzdelemhez mint mi, magyarok. A hazai adatok ráadásul már

rövid időn belül is jelentősen romlottak.

Szeptember óta 79%-ról 82%-ra emelkedett az általában borúlátók, és 59%-ról 63%-ra az egészségügy helyzetét kritikusnak ítélők aránya.

Érdekes eredmény, hogy Peruban a bűnözés (75%), Törökországban pedig a terrorizmus feletti félelem (74%) vezeti a rangsort, míg Spanyolországban a munkanélküliség miatt aggódnak leginkább az emberek (71%).

Az adatokból az is kiderül, hogy a félelmek sok esetben nem a tényekre támaszkodnak. Dél-Koreában például viszonylag alacsony a munkanélküliségi ráta (csupán 4%), mégis a koreaiak 57%-a retteg, hogy elveszíti a munkahelyét. Annyian, mint Dél-Afrikában, ahol jóval magasabb a munkanélküliség (25%). De ellenpélda is akad: Spanyolországban is a foglalkoztatás mértéke aggasztja leginkább az embereket (71%), míg a tanulmányban érintett nemzetek közül a valóságban is itt a legnagyobb a munkanélküliség (19%).

Szintén nem meglepő, ám a berlini politikai elit számára tanulságos (kellene, hogy legyen), hogy a migráció a németeknél okozza a legtöbb fejtörést (38%).