A Merényi Kórház tragédiái egy országos problémáról árulkodnak

A Merényi Gusztáv Kórház esete sajnos csak cseppben a tenger. A baj jóval nagyobb ennél.

Dr. Lukács László György, a Jobbik egészségügyi szakpolitikusa, frakcióvezető-helyettese, illetőleg Szilágyi Zsolt, a nemzeti párt IX. kerületi önkormányzati képviselője közös, csütörtöki, a kórház bejárata előtt megtartott sajtótájékoztatójukon is elsősorban erre a tényre figyelmeztettek.
Azok számára, akik nem ismerik a környéket, muszáj feljegyeznünk, hogy a Merényi kórházzal (Gyáli út 17-19.) átellenben egy iskola található, a Puskás Tivadar Távközlési Technikum (Gyáli út 22.), és a sajtótájékoztató kezdetén, délután kettőkor bizony nemcsak a gyerekek voltak az utcán, hanem a kórházból is ki-bejárkáltak a betegek – volt amelyik üveggel a kezében, dülöngélve.
 
Lukács László György aláhúzta, hogy azokban az esetekben, amelyeket most felkapott a média, és amelyekben most az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) is vizsgálódik, nem kizárólagosan az intézmény dolgozói a hibásak. Véleménye szerint a közvéleménynek és a szakmának is elsősorban a hazai pszichiátriai ellátás egészét kellene górcső alá vennie. Emlékezetes, hogy bár a baloldali kormányzat zárta be az OPNI-t (az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézetről IDE KATTINTVA olvashat egy képes beszámolót), de azt azóta sem nyitotta meg Fidesz-kormány sem, de még csak nem is rendezte megfelelő módon a betegek ellátást.
 
 
Ugyanakkor az ellátás nemcsak Budapesten, de mára vidéken is szervezetlen, aminek következtében fordulnak elő olyan sajnálatos események, amelyek ráirányítják a figyelmet ezekre a kórházakra – magyarázta a jobbikos honatya.
 
Az egészségügyi szakpolitikus szóba hozta azt a 40 millió forintos gyorssegélyt is, amit az EMMI most átutalt a Merényi kórháznak, amely összeg egyébiránt pont 15-ször kevesebb, mint amennyit az Orbán-kormány a felcsúti kisvasútra fordít. Ez Lukács László György szerint komoly aránytévesztésről tanúskodik. Ettől függetlenül sem jelent sokat ez az összeg, maximum csak szépészeti beavatkozásokra telik belőle, a lényegen sajnos nem változtat. A nemzeti ellenzék politikusa itt kitért arra is, hogy ezt a 40 milliót is azután utalták el a kórház számlájára, hogy a közösségi médiumokat bejárta azok a képek, amelyek a gyógyító intézmény siralmas infrastrukturális állapotáról tudósítottak.
Az egykori világhírű magyar pszichiátria elsorvadásáért az elmúlt időszak kormányainak átgondolatlan egészségügyi politikája a felelős – szögezte le Lukács László György.
A szakpolitikus egyben kiemelte azt is, hogy a fentiek alapján nem csupán az intézményekben, hanem a minisztériumban, illetőleg az egészségügyért felelős államtitkárságon is le kell folytatni egy belső vizsgálatot. Kit terhel a felelősség, azokért a tragikus esetekért, amelyek az egész társadalmat megrázzák? Ki hagyta, hogy idáig fajuljon a helyzet, hogy ellátásra szoruló betegek az utcán járkáljanak, közöttünk ahelyett, hogy a megfelelő környezetben ápolnák őket?
 
 
Szilágyi Zsolt az utóbbi felvetéshez kapcsolódva arra emlékeztetett, hogy számtalan esetről tudni, amikor a Merényiből olykor félmeztelenül, máskor pizsamában ki-bemászkálnak a betegek (még egyszer jelezzük, mindezt egy iskolával szemben). Sőt, arra is volt példa, hogy egy beteg hajnalban egyszerűen megharapott a buszmegállóban egy munkába igyekvő nőt.
Talán még ennél is súlyosabb gondot jelent, hogy az intézményben működő drog- és alkoholelvonóból is szabadon lehet távozni; a kábítószeresek jobbik esetben a bokrokban, vagy a közeli trafóház mögött lövik be magukat, rosszabbikban pedig a buszmegállóban, vagy a játszótereken – ismertette a helyzetet Szilágyi Zsolt.
Kérdésemre, hogy miért nem zárják be a kórház kapuit, az volt a válasz, hogy ezeknek az embereknek is vannak jogaik – fogalmazott Szilágyi Zsolt, aki kitért arra, hogy ennek a problémának a megoldásához nem elegendőek az önkormányzat kapacitásai, állami beavatkozásra van szükség.
 
A helyiek félnek – szögezte le az önkormányzati képviselő, aki felidézte a minapi esetet, amely során egy 16 éves bódult állapotban lévő fiatal késsel támadt a Heim Pál kórháznál egy mentősre.
 
 
Lukács László György, mint országgyűlési képviselő, némi egyeztetés után bejutott a híres/hírhedt zárt osztályra is. Elmondta, hogy valóban rosszak a körülmények, hatalmas beázásról tanúskodó foltok, elhasználódott berendezési tárgyak, nyílászárók, bár a rácsokat most megerősítették.
 
Megköszönte az intézmény vezetésének együttműködését, ugyanis fel kell hívni a társadalom figyelmét a magyar pszichiátria helyzetére.