A Moszkva-Párizs szövetség a kőkorszakba bombázhatja vissza az Iszlám Államot

A folyamatos bombázások teljesen demoralizálhatják a dzsihádistákat, azok azonban civil ruhát öltve Európa felé vehetik az irányt.

Ismert a régi mondás: „A medve nem játék”. Ezt pedig most a dzsihadisták a saját bőrükön is megtapasztalhatják. Csak az első huszonnégy órában 127 harci bevetést terveztek az Iszlám Állam 206 célpontja ellen. Ebből 82 bevetést teljesítettek, melyek során 140 célpontot semmisítettek meg. Az oroszok gyakorlatilag ingajáratban fogják bombázni a terroristák állásait. Olyan nyomás alá helyezhetik őket, amely gyakorlatilag lehetetlenné tesz bármiféle jelentősebb csapatmozgást. Ráadásul hamarosan a franciák is bekacsolódhatnak az akcióba.

[video:https://www.youtube.com/watch?v=zW0aHXRFZ7Q]

Putyin kedden arra utasította a Moszkva orosz cirkálót, hogy működjön együtt a francia haditengerészet repülőgép-hordozója által vezetett hajórajjal a Földközi-tengeren. A pénteki párizsi terrortámadások kapcsán Franciaország is keményebb fellépést sürget a merényletekért felelőssé tett IÁ-val szemben.

A francia és orosz erők várhatóan rövidesen megkezdik a katonai együttműködést Szíriában a szélsőségesek ellen. "Közvetlen kapcsolatba kell lépni a franciákkal, és mint szövetségesekkel kell együttműködni velük. Terveket kell kidolgozni, hogy együttműködhessünk mind a tengeren, mind a levegőben" - adta ki az utasítást az orosz elnök.

Jöhetnek az orosz különleges erők?

Moszkva egyelőre határozottan elvetette, a szárazföldi csapatok bevetését. Azt azonban nem lehet kizárni, hogy a jövőben egy-egy célzott akció keretében felbukkannak Szíriába az orosz Specnaz különleges kommandó egységei is. A dzsihadisták egy dologban biztosak lehetnek, az oroszok nem fognak hadifoglyokat ejteni közülük. Terroristákat amúgy sem szokás élve elfogni, azok sajnálatos módon mindig valahogy életüket vesztik a különböző rajtaütésekben és akciókban.

Megtörhető az Iszlám Állam?

Az Iszlám Állam legyőzhető katonailag, és a jelek szerint ez meg is fog történni. A szír kormányerők, a kurd pesmergák a folyamatos légtámogatásnak köszönhetően jelentős sikereket érhetnek el. Mindezt alátámasztja, hogy a szír hadsereg az elmúlt 4 év legnagyobb győzelmét aratta néhány napja, miután egy ellentámadással nyolcvan települést felszabadított, és ezzel több, mint 500 négyzetkilométernyi területet vont az ellenőrzése alá. A szír kormányerőket orosz katonai tanácsadók is segítik.

[video:https://www.youtube.com/watch?v=Q-Ybx1KIrYw]

Európába szivároghatnak az Iszlám Állam volt harcosai

Fennáll annak a veszélye, hogy a folyamatos bombázásoktól teljesen demoralizálódott dzsihádisták civil ruhát öltenek, megszabadulnak szakállaiktól majd már „menekültként” Európa felé veszik az irányt. A jelenlegi állapotokat elnézve nem lesz túlságosan nehéz számukra bejutni az EU területére. A titkosszolgálatok tehát igen komoly kihívásokkal kell szembenézzenek az elkövetkező hónapokban. Kérdéses, hogy milyen hatékonysággal fogják tudni megszűrni a menekültáradatot.