A múlt és a jövő erői küzdenek a spanyol választásokon

A választások előtti utolsó nyilvánosságra hozott közvélemény-kutatások szerint a két hagyományos erő, a konzervatív Néppárt (PP), a szocialista párt (PSOE) a legerősebb. Ugyanakkor jelentős tömeg áll két új párt mögött is. A magát "középpártnak" nevező, alavetően jobboldali liberális Ciudadanos (Állampolgárok), és a radikális baloldal, "spanyol Szirizának" is nevezett baloldali Podemos (Képesek vagyunk rá) egyaránt 
a kétpártrendszer, és az eddigi politikai elit idejétmúltságát, tehetetlenségét 
hangsúlyozzák. 
 
A megszerzett szavazatok arányában csak kisebb eltérések mutatkoznak. A Metroscopia nevű, nagy tekintélyű kutatócég szerint PP 25,3 százalékra, a PSOE 21 százalékra, a Ciudadanos 19,1 százalékra, a Podemos 18,2 százalékra számíthat a voksokból.
 
Az előrejelzésekből is látszik, hogy szoros küzdelemre lehet számítani, és a politikai elemzők nem tartják kizártnak, hogy meglepetést okoz majd a végeredmény. Főleg azért, mert alig két héttel ezelőtt 
a választók 41 százaléka még nem döntötte el, 
kire adja le szavazatát.
 
A szakértők már most borítékolják, hogy a győztes párt nem tud akkora fölénnyel nyerni, hogy az elég legyen egy stabil, kormányzóképes többséghez, ezért mindenképpen együttműködési megállapodásra kényszerül majd. 
 
 A spanyol demokrácia 12. parlamenti választásán országszerte mintegy 36,5 millió szavazót várnak az urnákhoz. A parlamentbe 350, a szenátusba 208 képviselőt választanak. 
 
Az országban 36,5 millió szavazásra jogosult polgár voksolhat. A szavazás 350 parlamenti és 208 szenátusi képviselői hely sorsáról dönt. A szavazásra jogosultak közül 1,8 millióan voksolhatnak külföldön.  A szavazóhelyiségeket hivatalosan este 20 órakor zárják, de ahol szükséges, meghosszabbíthatják a nyitva-tartást, mert a Metroscopia közvélemény-kutató cég felmérése szerint rendkívül nagy, 79 százalékos részvétel várható. Ezt egyelőre a részeredmények még nem igazolják vissza. 14 óráig ugyanis a szavazásra jogosultak 36,9 százaléka adta le voksát,, ezzel a részvételi arány alatta marad a négy évvel ezelőttinek, amikor ugyaneddig az időpontig 37,88 százalék járult az urnákhoz.