A NAIH szerint nincs akkora baj az ózdi kamerákkal

Ha a kamera a bűnmegelőzést, vagy a munka tényleges elvégzését szolgálja, akkor lehet a közmunkásokat kamerával figyelni.

Janiczak Dávid, Ózd jobbikos polgármestere csütörtöki közleményében értesítette lapunkat, hogy "a NAIH meghozta határozatát, mely megerősíti Ózd város vezetését abban, jó úton indult el abban a vonatkozásban, hogy a közfoglalkoztatás terén a jogos társadalmi igényeknek megfelelően intézkedéseket hozzon a fegyelmezett, rendezett munkavégzés érdekében". Korábban olyan híresztelés indult, miszerint a város akár milliós bírságra is számíthat, de ez nem így lett.
A polgármester szerint "a Hatóság határozata lehetővé teszi, hogy amennyiben Ózd Város Önkormányzata a 2015. május 5-től hatályos Adatkezelési Szabályzatát a határozatban foglaltaknak megfelelően módosítja és ennek megfelelő adatkezelési folyamatokat alakít ki, kivételes esetben a közfoglalkoztatásban dolgozók által a munkaviszonnyal összefüggésben elkövetett esetleges szabálytalanságok és jogsértések elkerülése, illetve azok megtörténtének dokumentálása érdekében a Hatóság által meghatározott fokozatos rendszer mentén felvételt készítsen."

Nincs lopás, nincs fenyegetés

A határozat az előzőekben ismertetett feltételek teljesítése esetén lehetővé teszi azt is, hogy büntetőeljárásban történő felhasználás céljából abban az esetben készüljön felvétel, ha bűncselekmény elkövetésének veszélyével reálisan számolni lehet, és a büntetőjogi felelősséget alátámasztó bizonyíték más módon nem szerezhető be. Erre azért is van szükség, mert többször volt olyan, hogy a munkairányítókat megfenyegették, hogy "feldarabolják, megölik, elássák." A kamera segítségével az ilyen fenyegetések bizonyíthatóak lesznek - közölte korábban az Alfahírrel a városvezető.
 
Janiczak úgy fogalmazott: Ózd város vezetése megköszöni a NAIH eljárását, amivel jelentős mértékben hozzájárult ahhoz, hogy a jogos társadalmi igényeket kielégítő intézkedéseink jogszerű keretek között történjenek.

Mint egy rendes munkahelyen

A hagyományos és szemüvegbe épített kamerák mellett eredetileg azért döntöttek volna, mert így a versenyszférához való visszaszoktatás is könnyebb, ahol valóban figyelik a munkások teljesítményét, tehát nem csak a jól ismert lapáttámasztás megy egész nap. A logika szerint ha a közmunkások jobban dolgoznak, nagyobb társadalmi megbecsülést is kapnak, de a kamerákkal bizonyíthatóvá válik maga a munkavégzés is, nem beszélve a korábban említett bűncselekmények visszaszorításáról. Ugyan a NAIH szerint a munkavégzés serkentésének célja önmagában nem elegendő a kamerás megfigyeléshez, azonban a munkavégzéssel kapcsolatos szabálytalanságok dokumentálásához végső soron ehhez az eszközhöz is lehet nyúlni.