A németeknél és a franciáknál is erősödnek a nemzeti erők

Az európai trendek nem akarnak megtörni: a rendszerkritikus jobboldal erősödik, a mainstream pártok agonizálnak.

Az AfD tovább menetel a siker útján

A Telegraph szerint az Alternatíva Németországnak (AfD) soha nem élvezett még akkora támogatottságot a német lakosság körében, népszerűségük pedig továbbra is töretlenül ível felfelé.

A legutóbbi közvélemény-kutatás szerint a párt 15 százalékkal a harmadik legnagyobb politikai erő Németországban, ami 2 százalékos erősödést jelent a legutóbbi kongresszusuk előtt mért támogatottsághoz képest, és azt jelzi, hogy tartósan maguk mögé tudták utasítani a Zöldeket. Ezzel már csupán 5 százaléknyira vannak a kormánykoalíció kisebbik tagjától, Németország Szociáldemokrata Pártjától (SPD).

Rövidtávon a jelenleg 20 százalékon álló, hagyományosan a német politika meghatározó erejét jelentő szocdemek lehetnek az AfD növekedésének legnagyobb vesztesei. Az Angela Merkellel koalícióban kormányzó, mainstream baloldali formációt láthatóan megviselte, hogy a fiatal radikális párt két tartományi választáson is maga mögé tudta utasítani őket.

Ennek kivetülése lehet a legújabb politikai fiaskójuk is, tegnap ugyanis az a hír kapott szárnyra, hogy Sigmar Gabriel alkancellár lemond a párt vezetéséről, és helyette Olaf Scholz, Hamburg polgármestere veszi át a tisztséget. Bár az SPD hivatalosan cáfolta az értesüléseket, egyelőre nem tudni, melyik jelölt vezetheti majd a szociáldemokraták listáját a jövőre esedékes német választásokon, csak tovább erősíti a párt belső viszonyaival kapcsolatban szárnyra kapott pletykákat.

A találgatásoknak valószínűleg az sem vet egyhamar véget, hogy Gabriel nemrég megerősítette: kancellári ambíciókat dédelget, és komolyan készül Németország vezetésére, ami akár a Merkel vezette CDU/CSU jobboldali pártszövetséggel való koalíció felmondását, vagy újragondolását is elővetítheti.

A francia ifjúság már a Nemzeti Frontban látja a jövőt

Eközben Franciaországban is fokozatosan erősödik a radikális ellenzék. A Nemzeti Front a legújabb felmérések szerint az összes korcsoportban sikeresen tudta növelni népszerűségét, a 18-30 közötti korosztályban pedig 31 százalékos támogatottsággal magabiztosan az élre tört.

Az Ifop által készített kutatásból kiderül, hogy a francia fiatalok többsége már szinte teljesen elfordult Francois Hollande, szocialista elnök személyétől és politikájától. A válaszok alapján az államfő a megkérdezettek által fontosnak tartott témák - munkanélküliség, nemzetbiztonság, bevándorlás - egyikében sem tűnt hitelesnek, vagy szimpatikusnak, míg Marine Le Pent mindhárom kérdéskörben reális alternatívaként értékelték a válaszadók.

Népszerűség alapján a Nicolas Sarkozy által újrafazonírozott jobboldali republikánusok közül is egyedül csupán Alain Juppénak, Bordeaux polgármesterének lenne esélye legyőzni Le Pent egy elnökválasztási döntőben.

Az elemzők azonban nem tulajdonítanak túlzott jelentőséget a fejleménynek, mivel a Nemzeti Front első fordulóban való jó szereplése általában aktivizálja az ellenérdekelt szavazókat, ahogy ezt a legutóbbi helyhatósági választások alkalmával is megfigyelhettük. A radikálisok pedig egyelőre nem rendelkeznek olyan társadalmi tartalékokkal, ami elegendő lenne a mainstream formációk kombinált szavazóbázisának letöréséhez.