A Népszava „leleplezte”, hogy Gyöngyösi Márton egy újságíróval kávézott

A képviselő egy zsúfolt kávéházban találkozott még év elején a Hídfő újságírójával. A Népszava konteót állított össze.

A Jobbik országgyűlési képviselője lapunk megkeresésére válaszolva elmondta: év elején, kétszer másfél óra erejéig találkozott a Hídfő egyik újságírójával egy nyilvános, zsúfolt budapesti kávéházban. Kizárólag külpolitikai témákban beszélgettek: Szíriáról, Ukrajnáról, Oroszországról, Kínáról és az Egyesült Államokról. Gyöngyösi szokványosnak nevezte, hogy újságírók keresik, mint külpolitikával foglalkozó politikust, akivel aztán külpolitikáról beszélgetnek. A Jobbikos képviselő nem tudott semmit sem a Népszava által Sz. Gábornak nevezett férfiról. A Hídfő újságírójaként kért találkozót, az pedig csak a beszélgetés során derült ki, hogy a férfinak katonai múltja van, de arról nem esett szó, hogy bármilyen formában köze lenne a Magyar Nemzeti Arcvonalhoz. A képviselő szerint kérdéseket vet fel, hogy ki és miért készített róluk fotót, illetve az hogyan jutott a Népszava birtokába. Gyöngyösi úgy véli, az ellene indított lejáratáshoz köze lehet annak, hogy a kormány számára kényelmetlen Pharaon-ügyben többször felszólalt a parlamentben, illetve sajtótájékoztatót tartott.

Gyöngyösi Márton a Facebook oldalán is reagált a Népszava cikkére, bejegyzésében azt írja:

„meggyőződésem szerint ennek a cikknek nem a Népszava az értelmi szerzője és a képet sem a lap lesifotósa készítette, de még csak nem is egy egyszeri magyar állampolgár. A Népszava csak egy eszköz azok kezében, akiknek manipulációjára egyre kevésbé fogékonyabbak a magyar emberek, különösen, ha az az egyre silányabb szellemi színvonalat (ha esetükben a szellemi színvonal még említhető fogalom) képviselő Ripost, 888.hu, TV2, vagy akár a teljes Fidesz-uralom alá hajtott közszolgálati média csatornáin jelenik meg.”

A bűnöző Pharaonnal üzletelnek a miniszterek - a kormány szerint lehet, hogy ez nem is az az ember

Miközben az elmúlt egy év a kvótaellenes kampányról és a hazánk védelmét szolgáló helyes törekvéséről szólt, ezekkel párhuzamosan egyre gyakrabban bukkannak fel hírek kétes hátterű üzletemberekről, akik kiterjedt üzleti tevékenységet folytatnak Magyarországon kormányközeli emberek vagy kormánytagok segítségével - mutatott rá az országgyűlés szerdai ülésén Gyöngyösi Márton, a Jobbik képviselője.

A Népszava szerdai cikkében azt írta, hogy a Gyöngyösivel egy képen látható Sz. Gábor, „egy nyíltan oroszbarát szélsőjobbos fiókszervezetek képviselője”. A Népszava azt is tudni véli, hogy Sz. Gábor nemzetiszocialista-hungarista-antiszemita, „fegyveres kiképzéseket is tartó új mozgalmak egyik fontos személyisége”. A lap ebből a képből és találkozóból vezeti le, hogy a Jobbik hogyan "kapcsolódhat" a rendőrgyilkos Győrköshöz köthető Magyar Nemzeti Arcvonalhoz. A Népszavának semmilyen bizonyíték nem áll a rendelkezésére, csak a kép alapján sejteti a vélt összefüggéseket, illetve hosszan számol be a Győrkös-féle csoport hátteréről. A lap azt is írja, hogy Győrkösék „vélhetően az orosz titkosszolgálat által mozgatott paramilitáris szervezetté váltak”, ennek pedig „legnyilvánvalóbb jele” az általuk létrehozott Hídfő elnevezésű hírportál, amely egy oroszországi URL-címre (hidfo.ru) költözött.

„A Nyugat- és EU-ellenes oldal teljesen leplezetlen orosz propagandát folytat, miközben szimpatizál az európai szélsőjobboldallal és a szélsőbaloldallal egyaránt” - állítja a lap. Ugyanakkor elismeri, hogy a Hídfő sosem foglalkozott kiemelten a Jobbik ügyeivel.

A Népszava meg nem nevezett forrásokra hivatkozva azt is írja: a Hídfő „jelenleg közvetve vagy közvetlenül, de az orosz titkosszolgálat irányítása alatt áll”.

A lap homályosan fogalmaz, és csak spekulál a Jobbik kapcsolatairól, a felsorolt összefüggések esetében a „közönséges konspiráció” lehetőségét is felveti. A Népszava cikkének célja azonban egyértelműen az, hogy vélt összefonódásokat sugalljon a Jobbik és a Magyar Nemzeti Arcvonalhoz köthető szélsőséges csoportok között. A Jobbik mellé veszik még a Betyársereget, a Farkasokat, illetve a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalmat, de esetükben is megjegyzi a lap, hogy nem tartoznak a Magyar Nemzeti Arcvonallal egy sorba. A szervezet korábban többször is támadta és kritizálta a Jobbikot, amelyet a „zsidó pártokrácia” képződményének nevezett, ellenben legalább egy közös akció erejéig bizonyítottan kapcsolatban álltak a Thürmer Gyula vezette, kommunista elveket valló Munkáspárttal.