A nyári szünetben is százezreket autózik el néhány képviselő

Egyes honatyák nem igazán spórolnak az üzemanyaggal a benzinkártyák kiosztása óta. Akadt olyan, aki több mint kétszázezer forintot autózott el egy hónap alatt.

Az a legfurcsább az egészben, hogy az autózási kedv a nyári hónapokban sem lankad, pedig ilyenkor nyári szünet van a parlamentben.

A tavaly nyári rekorder a fideszes Ágh Péter volt. Ő 237 ezer forintot költött benzinre 2014 augusztusában, pedig ez idő alatt a parlament nem ülésezett. Egyébként harminc felett van azok száma, akiknek százezer forintnál több benzinpénzre volt szüksége a tikkasztó nyári melegben. A politikus a Blikk megkeresésére a választókerületi rendezvényekkel, illetve a parlament törvényalkotási bizottságának hetenkénti ülésezéseivel magyarázta a számlát, és azt is elmondta, hogy az üzemanyagkártyán felül  saját zsebből havi minimum 40-50 ezer forintnyit tankol.

Az abszolút tankolási csúcstartó Tilki Attila (Fidesz), ő például 2014 decemberében 291 ezer forintért tankolt, ami 360 forintos benzinárral és 8 literes átlagfogyasztással számolva mintegy tízezer kilométeres futást jelent. Tekintve, hogy a parlament szempontjából a december csonka hónap volt az ünnepek miatt, ez napi 300–350 kilométeres futást feltételez, ami egy profi sofőrnek is becsületére válna.
Nagyon jó érveket kell felhoznia annak a képviselőnek, aki meg akarja magyarázni, miért tankol havonta 200-300 ezer forintért, ami nagyjából a választóinak a havi fizetése – vélekedett Kiszelly Zoltán politológus a Blikk megkeresésére, aki úgy vélte, takarékosságra, valamint a hivatali utak és privát utazások szétválasztására késztetheti a honatyákat ezeknek a listáknak a nyilvánosságra kerülése.