"A Nyugat nem tekintheti Oroszországot egyenlő partnernek"

A brit védelmi miniszter szerint legalábbis.

Sir Michael Fallont a BBC televízió vasárnapi politikai magazinműsorában arról faggatták, hogy a brit kormány miként viszonyul a megválasztott következő amerikai elnök, Donald Trump kormányának várható személyi összetételéhez. A riporter felvetette, hogy Trump állítólagos külügyminiszter-jelöltjének, Rex Tillersonnak, az Exxon Mobil olajipari konglomerátum elnök-vezérigazgatójának kiterjedt oroszországi üzleti kapcsolatai vannak, annak idején ellenezte az Oroszország elleni szankciókat, és Vlagyimir Putyin orosz elnöktől Barátság-érdemrendet is átvett.
    
Fallon kijelentette: nem kívánja kommentálni Trump személyi döntéseit, de vannak ügyek, amelyekről tárgyalni kell Oroszországgal. Ezek közé tartozik a Nyugat és Moszkva feszült viszonyának enyhítése, annak elmagyarázása, hogy "a NATO haderő-átcsoportosításainak célja az atlanti szövetség kelet-európai tagjainak megnyugtatása", és Oroszországot rá kell bírni arra is, hogy vesse latba befolyását azokban a térségekben - mindenekelőtt Szíriában -, amelyekre komoly befolyással bír.
    
Michael Fallon szerint azonban ez nem jelentheti azt, hogy a Nyugat egyenlő partnerként kezeli Oroszországot, mivel - legalább őszinte volt - Oroszország a Nyugat stratégiai vetélytársa.