A politikusok felelőssége, hogy az emberek nem tudják, miről szólnak a tárgyalások

Kedden zajlott le a parlamenti vita az EU-Kanada közti szabadkereskedelmi egyezménnyel kapcsolatos kormányzati álláspontról. Az egyezmény szövegét már lezárták, már csak a ratifikációra vár a szerződés.

A keddi vita során végérvényesen kiderült, az Orbán-kormány szerint a megállapodás jó, ezért azt a magyar kormánynak alá kell írnia. Az azt követő ratifikációs folyamatban pedig majd ráérünk bíbelődni a részletekkel.

Nem érdeke hazánknak most megakasztani ezt a folyamatot – hangzott el a fideszes padsorokból.

Óriáskalapács alatt - biztossá vált, elárverezi a kormány az országot a multiknak

Cecilia Malmström kereskedelempolitikáért felelős uniós biztos budapesti munkalátogatásának legfontosabb üzenete talán nem is az, amit ő mondott, hanem hogy most már egyértelmű, hazánk kormánya egyértelműen az EU-Kanada szabadkereskedelmi egyezmény (CETA) elfogadása mellett foglal állást. Mindez egy nappal a CETA-val kapcsolatos országgyűlési vita megkezdése előtt legalábbis visszás.

A jobbikos Bana Tibor vezérszónoklatában mások mellett egyébként arra figyelmeztetett, hogy az Európai Bizottságot nem érdekli az emberek véleménye, hiszen Cecilia Malmström kereskedelempolitikáért felelős uniós biztos szerint azok, akik nem vesznek részt személyesen az utcai tiltakozásokban, szabadkereskedelmi pártiak.

Ezen gyurcsányi-gondolat mögött mindenképpen meghúzódik az a tény, valóban kevesen értik, hogy miről szólnak ezek a tárgyalások, ez pedig a politikusok felelőssége, hangsúlyozta Bana Tibor.

[video:https://www.youtube.com/watch?v=W2H7ie4gAuM]

Emlékeztetett arra is, hogy több mint száz magyarországi civilszervezet kérte nyílt levélben Szijjártó Péter külügyminisztert, hogy képviselje a magyar érdekeket, és hagyjon fel a tárgyalásokkal, majd hozzátette: a Jobbik szintén a tárgyalások befagyasztását kéri.

Ne kockáztassunk: ne tegyük jövőnket egy antidemokratikus bíróság kezébe!

Hangsúlyozzák: nemzeti környezet- és fogyasztóvédelmi egyesületként nem értünk egyet ezzel, és nem látjuk biztosítva, hogy egy ilyen méretű, ennyi részletre kiterjedő megállapodásban képviselni és védeni lehet a magyar érdekeket. A CETA és annak "nagytestvére", az EU és az Egyesült Államok között formálódó megállapodás (TTIP) ugyanúgy nem szolgálja az Unió és Magyarország érdekeit, mint ahogy nem jár előnyökkel az észak-amerikai országok gazdaságai számára sem.

"Kérem, ne támogassák a tervezett CETA-megállapodást!"

- ezzel a címmel kezdődik a Greenpeace Magyarország, a Magyar Természetvédők Szövetsége és a Védegylet által jegyzett petíció.

A szervezetek figyelmeztetnek, a CETA még tovább növelné a nagyvállalatok hatalmát.

  • A megállapodás által létrehozandó bírósági rendszer a cégeknek kedvezne, és felette állna a közös európai jogrendünknek.
  • Emellett az egyezmény veszélyeztetné hazánk GMO-mentességét, továbbá kockára tenné az emberek egészségét és az éghajlatvédelmi intézkedéseket.

Aláírja?

A szervezők remélik, a civil nyomásgyakorlás eredményeként a kormány eláll a támogató politikájától.