A román Biszkunak nincs kegyelem

Nagyon öreg, és nagyon régen követte el a bűneit. Mégis sikerült lecsukni. Méghozzá 20 évre. 

Húsz év börtönbüntetésre ítélte a bukaresti táblabíróság Alexandru Vişinescu volt kommunista börtönparancsnokot emberiesség ellen elkövetett bűncselekmények miatt - adja hírül a Transindex. 
 
Az ítélet egy tíz hónapos per végén született. Vişinescu az első volt kommunista börtönparancsnok, aki ellen vádat emeltek. Az ügyészség a maximálisan kiszabható 25 évet kérte Vişinescura. Az új büntető törvénykönyv szerint az emberiesség elleni bűncselekményeket életfogytiglannal sújtják, a régi szerint azonban amiatt, hogy Vişinescu elmúlt 65 éves, ez nem kérhető rá. Az azonban több, mint valószínű, hogy a rácsok mögül élve már nem kerül elő. 
 
Biszku Béla végül kudarcba fulladt számon kérése kapcsán sokat hallhattuk, hogy "idős ember" már, és bűneit már olyan régen követte el, hogy hitelt érdemlően kivizsgálni már nem is lehet azokat. Bukarestben valahogy még összejött. Pedig Vişinescu sem tegnap tiporta lábbal az emberi jogokat. Csakhogy 
Romániában létezik egy olyan intézmény, amely nemcsak az áldozatok, de a tettesek emlékét is "ápolja".
Nem elégszenek meg azzal a Terrorházás megoldással, hogy gyilkosok nevét kiteszik a "tettesek falára", aztán majd ítéljen a társadalom. A Kommunizmus Bűneit Vizsgáló és a Román Száműzöttek Emlékét Ápoló Intézet (IICCMER) összeállított egy 35 nevet tartalmazó listát azokról a személyekről, akik pozíciójuk révén felelősségre vonhatóak a gyilkosságokért. A szervezetnek számos jogász is dolgozik, akik a még élő pribékek felelősségre vonásának lehetőségeit kutatják. 
 
Az 1925-ben született Vişinescu karrierje azzal indult, hogy részt vett Ion Antonescu marsall kivégzésében. A kommunista diktatúra kiépülését követően egy női börtön vezetőjévé nevezték ki, ahol valóságos terroruralmat vezetett be. A rabok visszaemlékezései szerint a szadista pribék
élvezettel alázott meg és bántalmazott nőket.
Érdemei nem maradtak elismerés nélkü. 1956-ban annak a fegyintézménynek az élére került, ahol a legveszélyesebbnek tartott politikai foglyokat őrizték. A "nép ellenségeit" magánzárkában tartották, ahol az alvásidőn kívül egész nap állni kellett. Mindennaposnak számítottak a kegyetlenkedések, brutális fizikai bántalmazások. 
 
A volt foglyok szerint személy szerint ő felelős Ion Mihalache parasztpárti politikus haláláért. Egy Lupu nevű politikai tiszttel együtt állandóan verték Mihalachét, majd amikor megbetegedett, nem kaphatott orvosi ellátást. 
Tél közepén rárontottak, és egy vödör hideg vizet borítottak rá
– emlékezik vissza egyik egykori rabtársa. 
 
Ahogyan az lenni szokott, a szadista szörnyeteg megöregedve kedélyes idős úr lett, aki sohasem beszélt korábbi munkájáról, és a szomszédai mind kedvelték. Vişinescut a Gandul napilap online kiadásának stábja kutatta fel. A bukaresti tömbházban élő kivénhedt pribékből a múlt árnyainak felelevenítése felélesztette a szunnyadó vadállatot.