A románok ismét példát mutattak: nem hagyták, hogy a miniszterelnök meghunyászkodjon!

Megmenekülhet Verespatak.

Újév napján számolt be arról az Alfahír, hogy Ciolos mégsem terjeszti be a kérvényét, arra hivatkozva, hogy a kanadai Gabriel Resources bányavállalat által megkezdett 4 milliárd dolláros kártérítési per erre nem ad lehetőséget.

Azonban - már akkor rámutattak erre civil környezetvédők -, bár hogy is szeretnék, a befektetők nem tudják megakadályozni, hogy az UNESCO-hoz forduljon a kormány. Amennyiben valóban a világörökség része lenne Verespatak, akkor nem épülhetne ott ki a kanadaiak cianidos technológiájú aranybányája.

Hogy miért változott meg a román kormányfő véleménye néhány nap alatt?

Hatalmas nemzetközi és hazai felháborodás követte azt, hogy Cioloș inkább húzná az időt, a de-clic.ro közösség január 3-án több mint tízezer aláírással támogatott petíciót nyújtott be a kormánynak, amelyben kérték Ciolostól, adják le a kész UNESCO-pályázatot, ne várjanak a következő kormány hivatalba lépésére.

Van egy másik olvasata is, ugyanis hivatalba lépett az új, szociálliberális kormányzat Bukarestben, és múltban a román baloldal támogatta a bányaberuházást. A korábbi EU-biztos Dacian Cioloș bár politikailag független, de európai szinten az Európai Néppárt tagja.