"A szerb hatóságok feljelentettek egy táblát"

Az irodaügyben pénteken megtartott, magyarkanizsai második tárgyaláson már magyar anyanyelvű bíró elnökölt (az első tárgyalásról készült összefoglalónkat itt olvashatja), egymással magyarul is kommunikáltak, de a hivatalos jegyzőkönyv továbbra is szerbül készült.

A tárgyalás fő kérdése, folytat-e politikai tevékenységet a Jobbik és Szávay István Szerbiában. A Jobbik politikusa elismerte, igen, kint van a párt neve és logója, az iroda nyitva tartása, valamint "Szávay István fogadó irodája felirat", de Magyarországra nincs utalás.

Emlékeztetett: az országgyűlési törvény értelmében az országos listáról bejutott képviselő az általa meghatározott településen jogosult iroda bérlésre,

"határon túli magyar ügyekkel foglalkozó szakpolitikusként pedig nemcsak jogom, hanem kötelességem is, hogy képviseljem a jelenlegi határokon túl élő magyarok testvéreinket is."

A Jobbik alelnöke szerint ezt már csak azért is meg kell tennie, mivel a legutóbbi választáson már a határon túli magyarok is szavazhattak a magyar országgyűlés képviselőire. Emlékeztetett: más, elszakított területen is van irodája, amelyeket az Országgyűlési Hivatala bérli számára.

Érvelése szerint két jogalapja is van erre: a vonatkozó törvény nem tiltja, hogy más ország területen működjön irodája, a másik az erkölcsi felelősség, amivel a magyar országgyűlés a külhoni magyarság sorsa iránt tartozik. Képviselőként úgy érzem, felelős vagyok az elszakított területen élő magyarságért, gondoskodjak a kisebbségekről a környező országokban. Ebből az okból kifolyólag a fent említett helységekben nyitottam fogadóirodát - mondta.

Szávay István vitatja, hogy a vonatkozó szerb törvényt megsértették volna, hiszen ez nem egy pártiroda, hanem egy országgyűlési képviselő fogadóirodája, amely a választókkal való kapcsolattartást könnyíti, segíti. Pártlogó azért szerepel az irodán, mert sehol a világon nem választják külön a képviselőt az adott párttól, ezt nem is lehet szerinte. Emlékeztetett: a Jobbik nem folytat párttevékenységet Szerbia területén, nem kíván jelöltet indítani. Egy párt tevékenységének az elsődleges megjelenése az, hogy közhatalomban akar részt venni, jelöltet akar állítani, de erről itt szó sincs - folytatta. "A vélemény- és szólásszabadság alapján természetesnek tartja, hogy a politikai véleményünket, érveinket a határon túl is elmondjuk, hogy Magyarországon mi milyen programot szeretnénk megvalósítani." - mondta.

Lehet-e Jobbik-tag egy szerb állampolgár?

Szávay emlékeztetett, a Jobbik Magyarországon Mozgalom alapszabálya lehetőséget biztosít arra, hogy a párttagsággal azok is rendelkezzenek, akik nem magyar állampolgárok, így például bejelentett szerbiai lakcímmel és állampolgársággal rendelkeznek. Jelezte: a szerb törvények nem tiltják, hogy a szerb állampolgárok más országokban bejegyzett pártok tagjai legyenek. Amikor lehetőséget biztosítottunk arra, hogy más országok állampolgárai is a Jobbik tagjai legyenek, velük informális találkozóra került csak sor.

Személyes fogadóórámon, de telefonon, levélben, Facebook-on keresztül is megkeresnek különböző problémákkal, kérdésekkel szerb állampolgárok, s nemcsak a magyarok - tette hozzá. Magyar képviselőként elsősorban az a dolgom, hogy a határon túli magyarok ügyét képviseljem, de természetesen más nemzetiségűeknek is szívesen segítünk, ha megkeresnek - folytatta. Példaként egy tanúként megjelent kettős állampolgárt hozott, aki a fogadóóráján magyarországi munkavállaláshoz kért tőle jogi és szakmai segítséget.

Szávay emlékeztetett: a vádirat nem politikai tevékenység megvalósításával vádol, hanem azzal, hogy az irodán szerepel a párt neve és logója. A logó, vagy a név akár egy újságcikkben is szerepelhet. Gyakorlatilag feljelentettek egy táblát, itt nem is én vagyok az igazi terhelt - mondta. Az egész eljárás nonszensz - tette hozzá.

Megismételte: a Jobbik vajdasági tevékenysége "senki ellen nem irányul, nem sérti sem Szerbia, sem a szerb nemzet érdekeit", és a politikus célja, hogy tevékenységével semmilyen szerbiai törvényt ne sértsen meg.

Ítélet egyelőre nem született, a politikus azonban kijelentette: bízik abban, hogy az felmentő lesz.