A szír kormányerők bevették Aleppót

A város keleti felében tartották eddig magukat a felkelők, ám ma feladták a harcot.

A tanácskozást Franciaország és Nagy-Britannia kérte tekintettel arra, hogy a szíriai hadsereg egyik tisztje a nap folyamán bejelentette: a felkelők utolsó ellenállási gócpontját bármelyik pillanatban felszámolhatják.

Csurkin bejelentését megelőzően Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár a rendkívüli ülésen felszólította Szíriát és szövetségeseit, Iránt és Oroszországot, hogy haladéktalanul engedélyezzék a Kelet-Aleppóban maradt civilek számára is a menekülést, és tegyék lehetővé a humanitárius segélyek eljuttatását.

"Az elmúlt napokban és órákban, úgy tűnik, nem kevesebbet tapasztalhattunk, mint a szíriai kormánynak és szövetségeseinek azt a törekvését, hogy az ország belső konfliktusának teljes katonai győzelemmel vessenek véget" - jelentette ki Ban Ki Mun a BT előtt. "Az utóbbi 48 órában a fegyveres ellenzéki állások totális összeomlásának lehettünk tanúi, a felkelők kezén a városban kezdetben elfoglalt területeiknek mindössze 5 százaléka maradt" - tette hozzá.

Az ENSZ-főtitkár megállapította: az aleppói helyzetet káosz és erőszak jellemzi, a szíriai hatóságok pedig "módszeresen akadályozták" a világszervezet erőfeszítéseit, hogy a helyszínen ellenőrizze a helyzetet.