A szlovénok is kénytelenek voltak könnygázt használni

A bevándorlók dulakodni kezdtek a szlovén rendőrökkel, mert mielőbb fel akartak szállni a fűtött járművekre. A kormány kedden zöld utat adhat a hadseregnek.

A HRT közszolgálati televízió helyszíni jelentése szerint a muraközi határátkelőhöz hétfő hajnalban kettő óra körül érkezett mintegy 1800 migráns vonattal a kelet-szlavóniai Tovarnikból. A szlovén határőrök már hétfőn reggel elkezdték lassanként átengedni elsősorban a gyerekeket és az asszonyokat a határon, de a többiekért csak délután háromkor kezdtek érkezni autóbuszok. Az utolsó buszok este nyolc óra körül jöttek, hogy elszállítsák a még ott maradt néhány száz embert.

Éjfél előtt az utolsó menekültek - miután mintegy húsz órán át várakoztak a szakadó esőben - dulakodni kezdtek a szlovén rendőrökkel, mert mielőbb fel akartak szállni a fűtött járművekre. A rendfenntartók könnygázt vetett be ellenük, hogy visszaállítsák a rendet.

Bevethetik a hadsereget

Szlovéniában a kormány keddre virradóra olyan törvényt kezdeményezett, amelynek értelmében a hadsereg segítséget nyújthat a rendőrségnek a határ őrzésében.

A lépést megelőzően migránsok ezrei özönlötték el az országot Horvátország felől, azt követően, hogy Magyarország lezárta határát. A törvényhozás várhatóan a nap folyamán dönt az indítványról.

Miro Cerar kormányfő a szlovén közszolgálati rádióban kijelentette: "A törvényben nem rendkívüli intézkedésről van szó, hanem a határőrizet megerősítéséről".