A szolnoki választás margójára

Míg a Fidesz és a baloldal jelöltje gyengült, a Jobbik - bár harmadik lett - jelentősen erősödött a szolnoki időközi választáson.

A választást beharangozó cikkünkben megírtuk: a körzet abszolút "fideszesnek" számít, mégis érzékelhető bizonyos választás a korábbi időszakhoz képest.

Ez pedig az, hogy mind a Fidesz, mind a baloldal jelöltje kevesebb szavazatot kapott a korábbi választáshoz képest, miközben a Jobbik - a korábbi évekhez képest - jelentősen erősödött, s bár a harmadik helyről nem mozdult ki, jelentősen megközelítette a baloldal jelöltjét.

Míg 2014 októberében ebben a körzetben 44,27 százalékot ért el a Fidesz jelöltje, ezúttal 38,9-ot, ez 5,37 százalékos visszaesés. Hasonló a helyzet a baloldal jelöltjével: míg 2014 őszén 28,37-ot, most vasárnap 25,81-t szerzett, ami 2,56 százalékos gyengülés. Ezzel szemben a Jobbik jelöltje 2014-ben csak 13,58 százalékot ért el, vasárnap viszont 20,02-t, ami 6,44 százalékos növekedés, mindezt úgy, hogy jóval kevesebben mentek el szavazni, mint a korábbi referendumok alkalmával (Szolnokon a Jobbik korábban ebben a körzetben szerepelt a legrosszabbul).

Nem jött be a Fidesz húzása: immáron hagyományosnak tekinthető, hogy a Fidesz "ellen-jobbikos" jelöltet indít, ezúttal Nagy Gyula személyében. Ő két évvel ezelőtt lépett ki a pártból és igazolt át az FKGP-be, azóta egyetlen feladata van: minél több jobbikos szavazót átcsábítani, hogy ezzel is megossza a párt szavazóit. Ezúttal azonban mindössze 55 szavazatot kapott.

A Fidesz tehát úgy gyengült jelentősen, hogy a migránsválságot meglovagolva jelentősen növelte az országos népszerűségét, Rezák László ráadásul már 70 éves, így ráépíteni eléggé bajos lenne hosszabb távon.